και όμως δεν είναι σιωπηλά…
Ανθρώπινα κατάλοιπα στα αρχαιολογικά μουσεία. Δεοντολογία και έκθεση.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Μουσείο Ακρόπολης, 31 Οκτωβρίου & 1 Νοεμβρίου
H Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, αφουγκραζόμενη τον διεθνή επιστημονικό διάλογο που έχει αναπτυχθεί από τη δεκαετία του 1980 αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των ανθρωπίνων καταλοίπων, διοργανώνει Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «και όμως δεν είναι σιωπηλά… Ανθρώπινα κατάλοιπα στα αρχαιολογικά μουσεία. Δεοντολογία και έκθεση», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ακρόπολης, από την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, έως την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019.
Οι σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών από τον ελλαδικό χώρο στάθηκαν η αφορμή αυτού του Συνεδρίου, το οποίο είναι και το πρώτο που διοργανώνεται στη χώρα μας με θέμα τη δεοντολογία, έκθεση και ερμηνεία των ανθρωπίνων καταλοίπων, 'υλικού' ιδιαίτερου και φορτισμένου με ποικίλες ηθικές και ιδεολογικές συνιστώσες. Στόχος αυτής της συνάντησης είναι η ενημέρωση της αρχαιολογικής και μουσειακής κοινότητας, η μεταφορά των σημαντικότερων προβληματισμών για τη διαχείριση των καταλοίπων σε μουσειακό περιβάλλον και, τέλος, η διάχυση καλών πρακτικών ως προς την ερμηνεία και έκθεσή τους.
Το Συνέδριο διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες, που εισάγουν στον ορισμό και τη σημασία των καταλοίπων που έρχονται στο φως στη διάρκεια ανασκαφικών ερευνών, στις σύγχρονες επιστημονικές και φιλοσοφικές θεωρήσεις τους, στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους, ενώ θα τεθούν και ζητήματα δεοντολογίας και διαχείρισης. Η έκθεση και ερμηνεία των καταλοίπων, με την παρουσίαση μελετών περίπτωσης από την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό και την παρουσίαση καλών πρακτικών έκθεσης, θα μονοπωλήσει τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με δύο στρογγυλές τράπεζες, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε ζητήματα που άπτονται της ελληνικής περίπτωσης.
Το Συνέδριο θα πλαισιωθεί από 43 ομιλητές, στους οποίους συγκαταλέγονται μέλη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των ξένων Αρχαιολογικών Σχολών, πανεπιστημιακοί, βιοαρχαιολόγοι, επιμελητές και διευθυντές μουσείων, καθώς και αρχιτέκτονες-μουσειογράφοι. Σημειώνεται ότι οι προσκεκλημένοι ξένοι επιστήμονες ανέρχονται στους δέκα (10).
Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα "humanremainsmuseums.gr".