Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ομιλία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά στο διεθνές συνέδριο «Το Συν-Μουσείο: Συνέργειες, Συνεταιρισμοί και Συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας πολιτών και όχι μόνο»

Πραγματοποίηση του διεθνούς συνεδρίου «Το Συν-Μουσείο: Συνέργειες, Συνεταιρισμοί και Συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας πολιτών και όχι μόνο», με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών φορέων. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (29 Νοεμβρίου), υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α., και τις εργασίες του θα ανοίξει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά με θέμα ομιλίας: «Από την κανονικοποίηση στην πολιτισμική δημοκρατία: Το Μουσείο του 21ου αιώνα».
 
Η αναζήτηση των τρόπων μέσω των οποίων διαφορετικοί πολιτιστικοί φορείς και συμπράξεις μπορούν να συνεργαστούν για να επιτύχουν την κοινωνική αποστολή του οργανισμού τους και να αποκτήσουν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες, τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν, είναι ο βασικός στόχος του ολοήμερου διεθνούς συνεδρίου με τίτλο το «Το Συν-Μουσείο: Συνέργειες, Συνεταιρισμοί και Συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας πολιτών και όχι μόνο», που πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τη σύμπραξη του Μουσείου Μπενάκη, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Goethe-Institut Athen στις 29 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Το συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α, θα ανοίξει με ομιλία της η υπουργός Πολισμού Μυρσίνη Ζορμπά, με θέμα «Από την κανονικοποίηση στην πολιτισμική δημοκρατία: το Μουσείο του 21ου αιώνα». Η Υπουργός θα επιχειρήσει μέσω της τοποθέτησής της να αναδείξει την πολιτική διάσταση των μουσείων και τον καθοριστικό τους ρόλο στην σταθερότητα και αναπαραγωγή των κυρίαρχων κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών συστημάτων. Επίσης, θα περιγράψει το σύγχρονο ρόλο των μουσείων με βασικούς άξονες: α) τη διαδραστική συμμετοχή του κοινού στη λειτουργία τους, β) την άρση των αποκλεισμών προς ομάδες μη εξοικειωμένες με την κουλτούρα του μουσείου και γ) τη δημιουργία στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ―επαγγελματίες από τον μουσειακό και ευρύτερο πολιτιστικό τομέα, εκπρόσωποι οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών, καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες και εκπαιδευτικοί― θα μοιραστούν την εμπειρία τους αναφορικά με συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:
· Πώς οι διαφορετικές συνέργειες μπορούν να βοηθήσουν τους πολιτιστικούς οργανισμούς να διευρύνουν το κοινό τους αλλά και να συμβάλουν στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη.
· Πώς τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνεργασίες στον προγραμματισμό τους.
· Με ποιους τρόπους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες, πρωτοβουλίες και θεσμούς να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους κάνοντας το πιο ουσιαστικό και συναφές με την πραγματικότητα σήμερα.

Μία μέρα αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου, το συνέδριο θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (εντός εγκαταστάσεων ΔΕΘ). Το συνέδριο θα διοργανωθεί με την συνεργασία του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α., του Μουσείου Μπενάκη, του British Council και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Η είσοδος στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά. Η προεγγραφή στο συνέδριο είναι απαραίτητη και θα είναι επίσης διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας https://www.eventbrite.com, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Επισυνάπτεται η ομιλία της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά, καθώς και το πρόγραμμα του συνεδρίου

Ημερομηνία:

29/11/2018 - 29/11/2018

Ώρα Έναρξης:

9:00 - 19:00

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Σχετικά Αρχεία:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Προ-εγγραφές στο συνέδριο και τα εργαστήρια θα γίνουν μέσω Eventbrite από τις 19.11.2018

Έτος:

2018
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις