Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ - "Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ - ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ"

Στο πλαίσιο των δράσεων της ΕCCO (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations) για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και του πρώτου εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής συμμετέχει στις δράσεις που συντονίζονται από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, το Σύλλογο Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, με τη διοργάνωση εκδήλωσης στη Μονή Δαφνίου, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, με τίτλο:

«Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ –

ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Η προγραμματιζόμενη δράση στοχεύει στη γνωριμία του κοινού με το έργο που επιτελέσθηκε στο μνημείο πίσω από «τα φώτα των προβολέων», φέρνοντάς το για πρώτη φορά σε άμεση επαφή με το «μυστικό και αθέατο» κόσμο της συντήρησης, με το πολυδιάστατο, αλλά συνήθως άγνωστο έργο των «θεραπευτών» της φθοράς του χρόνου.

Η προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Ελισάβετ Αναματερού, θα παρουσιάσει, υπό μορφή διάλεξης, συνοδευόμενης από προβολή σχετικού εποπτικού υλικού, τις εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, υπό τη δική της καθοδήγηση και επίβλεψη, στις ψηφιδωτές παραστάσεις του Καθολικού της Μονής κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας. ​​

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία επαναλαμβανόμενη βιντεοπροβολή, διάρκειας 10 λεπτών, με εποπτική παρουσίαση των εργασιών συντήρησης.

Και οι δύο δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για το σκοπό αυτό αίθουσα του ορόφου της ανατολικής πτέρυγας κελλιών της νότιας εσωτερικής αυλής της Μονής, όπου εκτίθεται και σχετικό εποπτικό υλικόν.  

Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί να ξεναγείται στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής και στο εσωτερικό του Καθολικού από αρχαιολόγους και συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της Υπηρεσίας. 


Χώρος: Μονή Δαφνίου (Τέρμα Ιεράς Οδού, Χαϊδάρι)

Ημερομηνία: Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικού χώρου: 8.00΄ – 15.00΄

Ώρα διαλέξεων: 10.00΄ και 13.00΄  

Ώρα ξενάγησης: 10.30΄ και 13.30΄  

Είσοδος: Ελεύθερη​

​ ​Τηλ. επικοινωνίας : 210 3213571 (Γραφεία ΕΦ.Α. Δυτικής Αττικής), 

                                 210 5811558 (Μονή Δαφνίου)


Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

19/10/2018 - 19/10/2018

Ώρα Έναρξης:

Διάλεξεις 10:00 και 13.00 Ξενάγηση 10.30 και 13.30

Τόπος:

  • Δαφνί, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ελισάβετ Αναματερού, Προϊσταμένη Τμήματος ​Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ΕΦ.Α. Δυτικής Αττικής E-mail: elanamaterou@gmail.com

Ελευθερία Ζαγκουδάκη, Αρχαιολόγος ΕΦ.Α. Δυτικής Αττικής           E-mail: ezagkoudaki@culture.gr

Τηλ. επικοινωνίας: 210 3213571


Έτος:

2018
Δείτε ακόμη
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις