Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος και Περιβάλλον και Πολιτισμός

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος, συμμετέχοντας στην επικοινωνιακή δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός: ΠΝΟΕΣ ΑΝΕΜΩΝ» του ΥΠΠΟΑ, θα υλοποιήσει τα κάτωθι εκπαιδευτικά προγράμματα την Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτώβρη:

 «Όταν φυσάει ο άνεμος τριήρεις πάνε…», για μαθητές Α΄ γυμνασίου. Το πρόγραμμα αναφέρεται στην αρχαία ναυσιπλοΐα/ναυπηγική, τις ιστορικές ναυμαχίες της περιοχής μας και στο ρόλο που διαδραματίζουν οι άνεμοι και οι καιρικές συνθήκες. Ιδιαίτερα αναφέρεται, α) στις ναυμαχίες που έλαβαν χώρα στα νερά του Κορινθιακού κόλπου στην α΄ φάση του Πελοποννησιακού πολέμου μεταξύ του αθηναϊκού και του Πελοποννησιακού στόλου β) τη ναυμαχία του Ακτίου στη νότια ακτή του Αμβρακικού – εμβληματικό γεγονός για την περιοχή και τον αρχαίο κόσμο και γ) τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571 π.Χ.) μεταξύ του τουρκικού στόλου και του χριστιανικού συνασπισμού. Η υλοποίηση του προγράμματος θα λάβει χώρα στον χώρο των σχολείων που θα συμμετέχουν.  

Υπεύθυνες προγράμματος :Φ. Σαράντη, Αρχαιολόγος/ Δ. Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός​​​​​

«Γύρω – γύρω απ' τον μύλο. Ανεμόμυλοι γυρνούν στη Γύρα της Λευκάδας». Εκπαιδευτική δράση για παιδιά πρώτων τάξεων του Δημοτικού με θέμα τους ανεμόμυλους της Γύρας, αλλά και το εκτενές δίκτυο ανεμόμυλων στα γειτονικά νησιά Μεγανήσι και Καστό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στη γνωριμία με την αιολική ενέργεια, στους τρόπους εκμετάλλευσης της για την παραγωγή κίνησης, στους τύπους, τη δομή και τη λειτουργία των ανεμόμυλων, καθώς και στη συμβολή τους στην οικονομική και εμπορική δραστηριότητα των νησιών. Περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού, συζήτηση, δημιουργικές δραστηριότητες και μουσικοκινητικό δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με μουσικό. Στους μαθητές θα διανεμηθεί ειδικά σχεδιασμένο έντυπο. Χώρος διεξαγωγής του προγράμματος: Κάστρο Αγίας Μαύρας.

Υπεύθυνη προγράμματος: Β. Στάικου, Αρχαιολόγος

H Προϊσταμένη της Εφορείας

Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος .

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

18/10/2018 - 19/10/2018

Ώρα Έναρξης:

8:30

Τόπος:

  • Ναύπακτος, Αιτωλοακαρνανίας
  • Λευκάδα, Λευκάδας
  • Μεσολόγγι, Αιτωλοακαρνανίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Υπεύθυνες προγράμματος :Φ. Σαράντη, Αρχαιολόγος/ Δ. Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός​​​​​

Υπεύθυνη προγράμματος: Β. Στάικου, Αρχαιολόγος

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

 Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτώβρη

Η υλοποίηση του προγράμματος θα λάβει χώρα στον χώρο των σχολείων που θα συμμετέχουν.  

Χώρος διεξαγωγής:Κάστρο Αγίας Μαύρας.​

​​

Έτος:

2018
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις