Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Στιγμές από τη ζωή του Αγίου Νικολάου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ένα διήμερο εκδηλώσεων (29-30 Σεπτεμβρίου), οι οποίες θα έχουν ως τίτλο «Στιγμές από την ζωή του Αγίου Νικολάου». Αρχαιολόγοι της Εφορείας θα παρουσιάσουν μνημεία (εκκλησίες, κρήνες και κτήρια) και θα διηγηθούν επεισόδια της ιστορίας της πόλης, από την Βυζαντινή εποχή, την Βενετοκρατία έως και την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας.

Για την αρχαία ιστορία της πόλης, εξάλλου, λειτουργεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου - με ελεύθερη είσοδο - περιοδική φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Η ιστορία της πόλης του Αγίου Νικολάου», που δημιουργήθηκε στα πλαίσια πράξης ενταγμένης στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (2007-2013).

Αναλυτικά το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00, στο λιμάνι, απέναντι από την γέφυρα της λίμνης:

Θα παρουσιαστούν εικόνες των ανθρώπων και της ζωής στον Άγιο Νικόλαο του τέλους του 19ου αι. και των αρχών του 20ου αι., μπροστά από κτίρια και τοπόσημα που σώζονται ακόμα. Πληροφορίες αντλούνται από το ημερολόγιο του Émile-Honoré Destelle, (διοικητής των γαλλικών στρατευμάτων στην Σητεία, στρατιωτικός διοικητής Λασιθίου) το χρονικό διάστημα 1897-99 αλλά και από φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό.

Θα ακολουθήσουν: α) σύντομη ξενάγηση στην οθωμανική κρήνη στη λίμνη και β) στο βυζαντινό ναό της Παναγίας της Βρεφοτρόφου (14ος αι) με το βενετικό αρκοσόλιο όπου έχει ταφεί ο νεαρός γιός του καστελάνου του Ηρακλείου με συνοπτική αναφορά στο ενετικό καστέλι του Μεραμπέλλου, το οποίο βρισκόταν στη θέση της σημερινής έδρας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου (Βασιλική Ζωγραφάκη – Νίκος Πανουτσόπουλος).

30 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00, προαύλιο Αγίου Νικολάου στο Μπουρούνι:

Θα γίνει μία σύντομη παρουσίαση του βυζαντινού ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος έδωσε το όνομά του στη σύγχρονη πόλη (Νίκος Πανουτσόπουλος). Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν από την εκκλησιαστική χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, υπό τη διεύθυνση του κ. Γεώργιου Φουλεδάκη, απολυτίκια και τροπάρια που σχετίζονται με τον Άγιο Νικόλαο αλλά και ριζίτικα τραγούδια.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Νίκος Πανουτσόπουλος, τηλ. 28410 22462/28361/90511 (εσωτ. 105).

Με τη συνεργασία και συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου. ​

Ημερομηνία:

29/09/2018 - 30/09/2018

Ώρα Έναρξης:

18:00

Τόπος:

  • Αγιος Νικόλαος, Λασιθίου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Υπεύθυνος επικοινωνίας: κ. Νίκος Πανουτσόπουλος (τηλ. 28410 22462 - 28361 - 90511).

Σχετικά Αρχεία:

Θέμα:

Πολιτισμός και Ελεύθερος Χρόνος

Ετικέτες:

Εκδηλώσεις:

Έτος:

2018
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις