Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αρχαιολογικά δεδομένα από ερευνητικές τομές στην Δ.Ε. Ωραιοκάστρου στο πλαίσιο του προγραμματισμού ανέγερσης σχολικών μονάδων.

Στο πλαίσιο ένταξης της ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων από το Δήμο Ωραιοκάστρου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, πραγματοποιήθηκαν ερευνητικές τομές σε τρία αγροτεμάχια της Δ.Ε. Ωραιοκάστρου προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη αρχαιολογικών καταλοίπων.

Στο Ο.Τ. Γ148Α επί της  Οδού Σολωμού, το οποίο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την τούμπα Ασπρόβρυση, στο πλαίσιο της ανέγερσης του 6ου Δημοτικού Σχολείου, εντοπίστηκε στο μέσο του οικοπέδου, όπου το φυσικό έδαφος παρουσιάζει έντονη κατωφερική κλίση, ρέμα στην κοίτη του οποίου υπήρχε συγκεντρωμένη αρκετή ποσότητα κεραμικής της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Εποχής του Σιδήρου, από την οποία ξεχωρίζει τμήμα φιάλης με τοξωτή συμπαγή λαβή, τμήμα φιάλης με υπερυψωμένη διχαλωτή λαβή και τμήμα κλειστού αγγείου με εγχάρακτη διακόσμηση (εικ. 1).

Στο Ο.Τ. 78α, αμέσως βόρεια του οδού  που οδηγεί στη Νεοχωρούδα, διενεργήθηκαν διερευνητικές τομές πριν την ανέγερση του 3ου Γυμνασίου  Ωραιοκάστρου.

Στο νοτιοδυτικό τμήμα του αγροτεμαχίου,  σε βάθος 1,10μ. από το αρχικό επίπεδο του δρόμου, εντοπίστηκε πολλαπλή λακκοειδής ταφή χωρίς κάλυψη ανοιγμένη στην επίχωση και όχι στο φυσικό έδαφος, το οποίο εντοπίζεται περίπου 0,40μ. χαμηλότερα από το σημείο έδρασης των νεκρών.

Πρόκειται για ακτέριστη ταφή τριών ενηλίκων (Ν1-3), σε επαφή μεταξύ τους και με  ενιαίο προσανατολισμό Δ-Α (εικ. 2).  Οι Ν1 και Ν2  βρέθηκαν σε θέση εκτάδην. Ο τρίτος νεκρός, Ν3, διαφοροποιείται από τους άλλους δύο, καθώς βρίσκεται σε πλάγια θέση με τα κάτω άκρα λυγισμένα.

Δυτικά της ταφής και κάτω από τη θέση των κρανίων εντοπίστηκαν ίχνη καύσης. Πρόκειται για μία στρώση καμένου πηλού, που ίσως χρησίμευσε ως προσκεφάλαιο. Περιέχει πολύ χαλαζία και θρυμματίζεται εύκολα. Το συνολικό μήκος των ταφών με το «προσκεφάλαιο» φθάνει τα 1,84μ., ενώ το μέγιστο πλάτος που καταλαμβάνουν και οι τρεις νεκροί φθάνει το 1μ. Κάτω από τις φάλαγγες των κάτω άκρων διακρίνονται ίχνη ξύλου. Η ταφή ανάγεται πιθανότατα στους μεταβυζαντινούς ή νεότερους χρόνους. 

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/05/2016 - 30/08/2016

Τόπος:

  • Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Ετικέτες:

Έτος:

2016
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις