Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ανακατασκευή στέγης στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Νέας Μεσήμβριας.
Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στο ΒΔ άκρο του χωριού. Καλύπτεται με δίρριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη με διπλή απότμηση (σκαροειδής). Ανατολικά προεξέχει η κόγχη του Ιερού ενώ στην ΝΑ γωνία του είναι χτισμένο το καμπαναριό. Οι τοίχοι πάχους ~80 εκ. είναι από επιχρισμένη αργολιθοδομή. Το εσωτερικό του Ναού (οροφή, τοίχοι, τόξα, κίονες, γυναικωνίτης) είναι αγιογραφημένο και διακοσμημένο.

Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου, τύπου τρίκλιτης μεταβυζαντινής βασιλικής, με την σημερινή του μορφή είναι κτισμένος το 1858. Για να φτάσει στην σημερινή μορφή του ο Ναός, και αφού παρέμεινε εκτεθειμένος και απροστάτευτος για καιρό στην φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών πέρασε τελευταία τις εξής φάσεις:
  • 1968   Εργασίες νέας επικεράμωσης λόγω εισροής ομβρίων από τη στέγη. 
  • 1970   Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 εκτελέστηκαν διάφορες οικοδομικές      διορθωτικές παρεμβάσεις.
  • 1985 Απόφαση χαρακτηρισμού του κτίσματος ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου (ΦΕΚ 425/Β/10-07-1985). Μετά τον χαρακτηρισμό του Ναού ξεκίνησε η αποκατάσταση – συντήρηση του Ναού με την εποπτεία της αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
  • 2000   Στις αρχές του 21ου αιώνα έγινε συντήρηση τοιχογραφιών και τέμπλου.
Γενικά η κατάσταση διατήρησης του Ναού (τοίχος – φέρων οργανισμός, δάπεδο, οροφή – ταβάνι) είναι καλή. Προβλήματα παρουσιάστηκαν με την εισροή ομβρίων από τη στέγη, στο εσωτερικό κυρίως του ΒΑ τοίχου του Ναού.
Από την μακροσκοπική εξέταση:

- του εσωτερικού της στέγης φάνηκε ότι ενώ η κατάσταση διατήρησης του φέροντος οργανισμού είναι μέτρια έως καλή, το πέτσωμα καθώς και η επικεράμωση, από γαλλικά κεραμίδια, σε πολλά σημεία βρίσκονται σε μέτρια έως κακή κατάσταση διατήρησης (φθορά σανιδώματος, αποκόλληση μετατόπιση κεραμιδιών, χαραμάδες και ατέλειες κυρίως στις ενώσεις της στέγης με τους τοίχους)


- της εξωτερικής όψης της στέγης διαπιστώθηκαν μικρές κοιλότητες υποχωρήσεις και αποκλίσεις από την «αλφαδιά» της επιφάνειάς της.

​​Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, για την θεραπεία της εισροής των ομβρίων, υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της εκκλησίας, η ανακατασκευή της επικαλύψεως της στέγης (πέτσωμα, κεραμίδια) με υγρομόνωση.​ Πιο συγκεκριμένα:

- Καθαίρεση δια χειρός και μετά προσοχής της επικεράμωσης και του φθαρμένου σανιδώματος της υφιστάμενης στέγης.

- Τοποθέτηση υγιούς σανιδώματος (τάβλες διαστ. 0,15*0,025 m) από ξυλεία καστανιάς.  Η ξυλεία είναι εμποτισμένη με συντηρητικό ξύλου.

- Τοποθέτηση επί του πετσώματος, στεγανωτικής μεμβράνης ασφαλτόπανου με ψηφίδα, 4,5 kg/m2. Η τοποθέτηση της αρχίζει από την γραμμή απορροής και καταλήγει στα λούκια/υδρορροές.

- Τοποθέτηση νέων κεραμιδιών βυζαντινού τύπου.


Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2015 - 01/12/2015

Τόπος:

  • Νέα Μεσήμβρια, Θεσσαλονίκης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Ιωάννης Νιαούρης, αρχιτέκτων

Ξενοφών Γιαννάκης, αρχιτέκτων

Τηλέφωνο: +30 2310 801402
Φαξ: +30 2310 801425​
Email: efapeth@culture.gr​​

Ετικέτες:

Έτος:

2015
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις