Συνεχίστηκε το Σεπτέμβριο του 2015 για έκτη συνεχή χρονιά η επιφανειακή έρευνα σε επιλεγμένες θέσεις της προϊστορικής περιόδου στην κοιλάδα του Ανθεμούντα, σε συνεργασία της ΕΦΑΠΕΘ με τον Τομέα Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (καθ. Σ. Ανδρέου) και το Πανεπιστήμιο του Poznan (καθηγητής J. Czebreszuk)[i]. Η έρευνα κατά το 2015 επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα ανασύστασης του παλαιοπεριβάλλοντος με την εφαρμογή γεωαρχαιολογικών μεθόδων. Για το σκοπό αυτό η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε στενά με τον καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Συρίδη, τον επίκουρο καθηγητή Κώστα Βουβαλίδη και τον καθηγητή Παναγιώτη Τσούρλο[ii].
Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε κυρίως στην περιοχή γύρω από την τούμπα της Νέας Ραιδεστού, όπου πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις σε τρία σημεία. Η θέση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον λόγω των επιφανειακών ενδείξεων που τεκμηριώνουν κατοίκηση ήδη από τη νεολιθική περίοδο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τούμπες της εποχής του χαλκού που συναντάμε στην περιοχή.
Παράλληλα με τις γεωμορφολογικές έρευνες ολοκληρώθηκε η τεκμηρίωση και συστηματική δειγματοληψία στην τούμπα της Αγίας Τετράδης, στην περιοχή της Γαλάτιστας, ενώ τεκμηριώθηκε η κατοίκηση στη θέση αυτή σε όλη τη διάρκεια της εποχής του χαλκού.
[i] Stelios Andreou, Janusz Czebreszuk, Maria Pappa (eds.), The Anthemous Valley Archaeological Project. A Preliminary Report (υπό έκδοση).
[ii] Τα πρώτα αποτελέσματα της γεωμορφολογικής έρευνας στο Niebieszczański J., Hildebrandt-Radke I., Syrides G., Tsourlos P., Vouvalidis K., Czebreszuk J., Andreou S. & Pappa M., Anthemous Valley Archaeological Project, season 2015, ΑΕΜΘ 29, 2015 (υπό εκτύπωση).