Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας: Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2018

​H Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στα πλαίσια της πανελλαδικής δράσης με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνει κάθε χρόνο η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα συμμετάσχει στην επικοινωνιακή αυτή δράση την Κυριακή 10 Ιουνίου  με τίτλο «Περιήγηση στο όρος Μαγκλαβάς και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για πεζοπορική διαδρομή στο βουνό Μαγκλαβάς (συνδυασμός πεζοπορίας και μετακίνησης με το λεωφορείο) που περιλαμβάνει  χωμάτινη διαδρομή στο δάσος του Μαγκλαβά, επίσκεψη σε εκκλησίες της περιοχής (Παναγίτσα και Αγ. Αντώνιος), στάση στη Φουρτζόβρυση και στους μυκηναϊκούς τάφους Kαμινίων. Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με διάφορους εθελοντές, ομάδες και συλλόγους της Μεσσηνίας που έχουν σχέση με την πεζοπορία, την άθληση και τη φύση και τον πολιτισμό.

Σημειώνεται ότι θα γίνει ξενάγηση στους θολωτούς Τάφους των Καμινίων, κοντά  στο σύγχρονο οικισμό Κρεμμύδια. Πρόκειται για κάποια από τα πρωιμότερα δείγματα θολωτών τάφων σ' ολόκληρη τη Μεσσηνία. Χρονολογούνται στη μετάβαση της Μεσοελλαδικής προς την πρώιμη Μυκηναϊκή εποχή, γύρω στο 1700 π.Χ. περίπου 400 χρόνια πριν τη μεγάλη ακμή του ανακτόρου του Νέστορος. Στις ταφές υπήρχε μεγάλος πλούτος και ποικιλία κτερισμάτων στους νεκρούς.  Ο ένας από τους θολωτούς τάφους χρησιμοποιήθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους (4ος-3ος αι. π.Χ.) για τη τέλεση λατρείας προς τιμή των προγόνων, όπως φανερώνουν τα σχετικά ευρήματα. Το έθιμο αυτό της «προγονολατρείας» παρατηρείται και σε άλλους θολωτούς τάφους της Μεσσηνίας.

Ημερομηνία:

10/06/2018 - 10/06/2018

Ώρα Έναρξης:

7:30

Τόπος:

  • Καλαμάτα, Μεσσηνίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Σχετικά Αρχεία:

Θέμα:

Περιβάλλον και Φυσικοί Πόροι, Πολιτισμός και Ελεύθερος Χρόνος

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

 Σημείο συνάντησης: Αφετηρία Παπάζογλου & Υπαπαντής

(πλησίον των Γραφείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων επί της οδού Μπενάκη & Παπάζογλου)

Ώρα αναχώρησης : 7.30 π.μ. (Καλαμάτα, Παπάζογλου & Υπαπαντής)

                               8.30 π.μ. (πλατεία Βλαχόπουλου)

Στοιχεία επικοινωνίας (ΕΦΑΜΕΣ) :  Σ. Α. Φριτζίλας, Προϊστάμενος Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων

 Tηλ. 2721026410, 2721063100  

 Ηλ. Δ/νση: efames@culture.gr    

Εκδηλώσεις:

Έτος:

2018
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις