Τo έργο επιδιώκει να μελετήσει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία και ανάδειξη της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ειδικότερα όσον αφορά στη λειτουργία ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων (υποβρυχίων μουσείων) σε αρχαία ναυάγια. Παράλληλα, θα προστατεύσει και θα αξιοποιήσει τον ενάλιο φυσικό πλούτο και τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου.
Στo πλαίσιo του έργου θα υλοποιηθούν πιλοτικές δράσεις λειτουργίας επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Κροατία σε συνδυασμό με τη δημιουργία Κέντρων Ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και διάχυσης της γνώσης με την αγαστή συνεργασία εθνικών αρχών, πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων, οικονομικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας. Σε αυτά τα κέντρα επισκέπτες θα βρίσκουν πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό αναφορικά με την αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά του κάθε πιλοτικού χώρου. Παράλληλα, θα γίνει εγκατάσταση Εικονικού Συστήματος Κατάδυσης και άλλων συσκευών πολυμέσων (διαδραστικές βιτρίνες, ψηφιακή σήμανση κλπ.)
Πιο συγκεκριμένα οι πιλοτικές δράσεις στο Δυτικό Παγασητικό και τις Σποράδες στην Ελλάδα, στο Capo Rizzuto και Baia στην Ιταλία και στην περιοχή Cavtat στην Κροατία θα αφορούν:
α) Το σχεδιασμό ενός συστήματος διαδικασιών και πρακτικών πολιτικής, διαχείρισης, δικτύωσης και προώθησης των Υποβρύχιων Μουσείων, των Καταδυτικών Πάρκων και των Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Γνώσης που θα δοθεί στις τοπικές/περιφερειακές αρχές.
β) Την προώθηση καινοτόμων υπηρεσιών και τεχνολογιών κατάδυσης για ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού (εγκατάσταση του Προηγμένου Καταδυτικού Συστήματος - Augmented Diving System).
γ) Την αύξηση προσέλκυσης ατόμων που ενδιαφέρονται για τις καταδυτικές δραστηριότητες στις πιλοτικές περιοχές.
δ) Την ανάδειξη της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο ευρύτερο κοινό, μέσω της τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης σε μουσεία και σε Κέντρα Ευαισθητοποίησης και Γνώσης (οπτική και ακουστική έρευνα του υποθαλάσσιου αρχαιολογικού χώρου για να αποκτηθεί ένα 3D μοντέλο ανάλυσης του υποβρύχιου σεναρίου).
ε) Τη δημιουργία web πλατφόρμας, για την ενιαία τουριστική προβολή και δικτύωση της υποβρύχιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία θα φέρει τον τίτλο «Υποβρύχιες Φυσικές και Πολιτιστικές Διαδρομές στη Μεσόγειο».
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.8 εκ. ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και συντονιστής είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε σύνολο 14 εταίρων.
Oι συνεργαζόμενοι για την υλοποίηση του έργου εταίροι είναι οι εξής:
· Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας
· Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων και Τουρισμού της Ιταλίας
· Eπίβλεψη της Αρχαιολογίας, των Καλών Τεχνών και του Τοπίου της Καμπανίας
· Εθνικό Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Arqua
· Πανεπιστήμιο Πατρών - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
· Πανεπιστήμιο Κύπρου - Ωκεανογραφικό Κέντρο
· Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας
· Πανεπιστήμιο Ζάγκρεμπ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών
· Οργανισμός Dubrovnik-Neretva Οργανισμός Περιφερειακής Ανάπτυξης DUNEA
· Ίδρυμα Fuerm - Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Επιχειρήσεων της Περιφέρειας της Murcia
· Δήμος Πύλου – Νέστορος Μεσσηνίας
· Επαρχία του Κροτόνε - Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή "CAPO RIZUTTΟ"
· Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε.