Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Διάλεξη στο ΑΜΘ του καθηγητή του Α.Π.Θ. Δρ. Κων/νου Παπαζάχου, με θέμα «Από το σεισμό της Σκάρφειας (426 π.χ) στο σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη: Πως οι ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες διαμορφώνουν τη σύγχρονη σεισμολογική γνώση"

​Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018 και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος» διάλεξη του  καθηγητή του τομέα Σεισμολογίας-Γεωφυσικής, του Α.Π.Θ., Δρ Κωνσταντίνου Παπαζάχου, με θέμα «Από το σεισμό της Σκάρφειας (426 π.χ) στο σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη: Πως οι ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες διαμορφώνουν τη σύγχρονη σεισμολογική γνώση». 

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ-Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η ομιλία θα παρουσιάσει μια ανασκόπηση της συνεισφοράς των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και των γραπτών αρχαίων και ιστορικών κειμένων, στην ανάπτυξη της Μακροσεισμικής Σεισμολογίας. Θα περιγραφεί η σταδιακή εισαγωγή της έννοιας της μακροσεισμικής έντασης και των σχετικών κλιμάκων, αλλά και ο τρόπος που ιστορικές αρχαιολογικές πληροφορίες αξιοποιήθηκαν από τη σύγχρονη Σεισμολογία. Θα αναδειχθεί με παραδείγματα από τον Ελληνικό, αλλά και το διεθνή χώρο, η σημασία της αξιοποίησης αυτών των πληροφοριών και θα δειχθεί πως το διαθέσιμο ιστορικό – αρχαιολογικό υλικό μπορεί να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία ακόμα και για ειδικά σεισμολογικά προβλήματα, με ειδικότερη αναφορά στη σεισμική ιστορία της Θεσσαλονίκης. 

Ημερομηνία:

03/03/2018 - 03/03/2018

Ώρα Έναρξης:

11:00

Τόπος:

  • Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

Θέμα:

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Χώρος διεξαγωγής: ​Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης-Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, ώρα 11:00

Είσοδος ελεύθερη​

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ-Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Έτος:

2018
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις