Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς στο Διαχρονικό Μουσείο

Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων με στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς στο Διαχρονικό Μουσείο».

Η φωτιά, η πρώτη πηγή ενέργειας που υπέταξε και χρησιμοποίησε ο άνθρωπος, για να καλυτερεύσει τη ζωή του, τον βοήθησε να κατακτήσει την τεχνολογία, η οποία τον ξεχώρισε από τα άλλα ζώα. Μέσα από εικόνες που παρουσιάζονται σε ειδικά διαμορφωμένη προβολή παρουσίασης (Powerpoint), οι μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου, παρακολουθούν και μαθαίνουν για τον ρόλο της φωτιάς στην ελληνική μυθολογία  και την ιστορική πραγματικότητα ως τις χρήσεις της στην απλή καθημερινή ζωή, τη διατροφή, την επικοινωνία, την άμυνα, τη χριστιανική θρησκεία κ.ά.

Στη θεματική περιήγηση που ακολουθεί στο μουσείο, εντοπίζονται με τη μορφή παιχνιδιού και γρίφων διάφορα εκθέματα που σχετίζονται με τη φωτιά (κλίβανος, λυχνάρια, αγαλμάτια με πυρσούς, καντήλες κ.ά.).

Έπειτα τα παιδιά έχουν την εμπειρία του πλασίματος λυχναριών με πηλό και του «εικονικού» ψησίματός τους σε διατηρημένο κλίβανο στην αυλή του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Φεύγοντας οι μαθητές παίρνουν μαζί τους τα λυχνάρια καθώς και έντυπο με πληροφοριακό υλικό για τη φωτιά και τα σχετικά εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, αφού συμπληρώσουν το έντυπο αξιολόγησης του προγράμματος.​

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

10/01/2016 - 10/06/2017

Τόπος:

  • Λάρισα, Λαρίσης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Κατακούτα Στέλλα Αρχαιολόγος (τηλ. 2413508236, e-mail: skatakouta@culture.gr)

Τσιάκα Ασημίνα Αρχαιολόγος (τηλ. 2413508239, e-mail: atsiaka@culture.gr) ​

Ετικέτες:

Έτος:

2016
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις