Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Πρόγραμμα συντήρησης ψηφιδωτών δαπέδων από την αρχαία πόλη της Ρόδου
Το «Πρόγραμμα συντήρησης ψηφιδωτών δαπέδων από την αρχαία πόλη της Ρόδου» πραγματοποιήθηκε το 2016 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με συγχρηματοδότηση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.
Στις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων φυλάσσονται τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων που αποκολλήθηκαν κατά τις σωστικές ανασκαφές της Εφορείας στην πόλη της Ρόδου από το 1960 και εξής. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό ψηφιδωτών δαπέδων εξαιρετικής τέχνης που κοσμούσαν πολυτελείς οικίες της Ρόδου κατά την ελληνιστική, ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική περίοδο. Η συντήρηση και στερέωση των ψηφιδωτών σε τελάρα είναι χρονοβόρα και δαπανηρή εργασία, που καθίσταται όμως επιτακτική για την αποφυγή απώλειας υλικού και τη διευκόλυνση μελλοντικής ανασύνθεσης και έκθεσης των δαπέδων σε κατάλληλους χώρους. 

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος, συντηρήθηκαν και στερεώθηκαν σε τελάρα περίπου 70 τ.μ. ψηφιδωτών δαπέδων από τρεις μεγάλες οικίες της ελληνιστικής πόλης της Ρόδου. Η συντήρηση προχώρησε παράλληλα με τη λεπτομερή τεκμηρίωση, φωτογράφιση και καταγραφή των τεμαχίων σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Ανάμεσα στις συνθέσεις ξεχωρίζει ψηφιδωτό δάπεδο με διακοσμητική ζώνη με παράσταση κεφαλών γρυπολεόντων, με ψηφίδες λίθινες, κεραμικές, γυάλινες και ψηφίδες από φαγεντιανή. Στο πλαίσιο του προγράμματος εφαρμόστηκε η τεχνική στερέωσης των ψηφιδωτών σε κυψελωτά πάνελ αλουμινίου, που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στη μεταφορά, αποθήκευση και έκθεση των τεμαχίων.
Στόχο της Εφορείας αποτελεί επίσης ο εξοπλισμός της αποθήκης με κατάλληλο σύστημα ανάρτησης των τελάρων των ψηφιδωτών για την καλύτερη αποθήκευσή τους, καθώς και η οργάνωση εκθεσιακού χώρου για τις οικίες της αρχαίας Ρόδου, όπου τα συντηρημένα ψηφιδωτά δάπεδα θα παρουσιαστούν στους πολυάριθμους επισκέπτες του δικτύου μουσείων της πόλης της Ρόδου. 

​Χρηματοδότες: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού της Ελβετικής Συνομοσπονδίας

Πρόγραμμα συγχρηματοδότησης σε εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας, Ν.3915/2011 - ΦΕΚ 20/Α΄/17.2.2011

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

08/10/2016 - 31/03/2017

Τόπος:

  • Ρόδος, Δωδεκανήσου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Δρ. Ειρήνη Νικολακοπούλου

Αρχαιολόγος

Θέμα:

Αρχαιότητες

Ετικέτες:

Έτος:

2016

Είδος Προγράμματος:

Μη κατηγοριοποιημένο πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις