Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


"Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου: οι Ροδιακοί αμφορείς"
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στεγάζει στις αποθήκες της περισσότερους από 1.200 ολόκληρους και αποσπασματικά σωζόμενους οξυπύθμενους αμφορείς, καθώς και ένα πολύ μεγάλο σύνολο ενσφράγιστων λαβών, από τις οποίες μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 20.000. Το σημαντικό αυτό υλικό προέρχεται από την ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιείται αδιάλειπτα από τις αρχές του 20ού αι. στη Ρόδο και συνιστά τη δεύτερη σε όγκο συλλογή υλικού ενσφράγιστων αμφορέων, μετά από εκείνη της Αλεξάνδρειας.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα συντήρησης, αποθήκευσης και ασφαλούς φύλαξης της μοναδικής αυτής συλλογής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, παράλληλα με το υπό εξέλιξη επιστημονικό πρόγραμμα «Ροδιακοί αμφορείς», υλοποιεί ένα πρόγραμμα συντήρησης και προστασίας των εμπορικών αμφορέων που φυλάσσονται στη Ρόδο με τίτλο «Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου: οι Ροδιακοί αμφορείς», με συγχρηματοδότηση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. 
Οι εργασίες της πρώτης φάσης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος προστασίας και ανάδειξης, που  ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου 2016, ολοκληρώθηκαν στα τέλη του Αυγούστου του ίδιου έτους και αφορούσαν τη συντήρηση και αποκατάσταση του ενός από τους χώρους φύλαξης της συλλογής.
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2017, προβλέπεται η συντήρηση 300 οξυπύθμενων αμφορέων και η πραγματοποίηση Ημερίδας με θέμα «Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς: Η περίπτωση των εμπορικών αμφορέων».

Χρηματοδότες: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού της Ελβετικής Συνομοσπονδίας

Πρόγραμμα συγχρηματοδότησης σε εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας, Ν.3915/2011 - ΦΕΚ 20/Α΄/17.2.2011 

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

24/03/2016 - 30/11/2017

Τόπος:

  • Ρόδος, Δωδεκανήσου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Χαρίκλεια Παλαμιδά, Φανή Σέρογλου

Αρχαιολόγοι

Θέμα:

Αρχαιότητες

Ετικέτες:

Έτος:

2016

Είδος Προγράμματος:

Μη κατηγοριοποιημένο πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις