Το 2013 εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟΑ πενταετές (2013 -2017) ερευνητικό συνεργατικό πρόγραμμα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα με σκοπό την αποτύπωση, την έρευνα και την ανασκαφή των καταλοίπων του αρχαίου Λιμένα του Λεχαίου στη Κόρινθο. Στόχος του προγράμματος του Lechaion Harbour Project (LHP) είναι να αποτυπωθούν ψηφιακά, να ανασκαφούν, να μελετηθούν και να δημοσιευτούν τα καταποντισμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα του λιμένα. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν αρχικά στην αποτύπωση και την ανασκαφή των καταλοίπων στο θαλάσσιο μέτωπο του λιμένα όπως επίσης και των κατασκευών του διαύλου εισόδου.
Το 2013 και 2014, η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στη ψηφιακή και γεωφυσική έρευνα των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της περιοχής. Αποκαλύφθηκαν και αποτυπώθηκαν οι δύο μνημειακές προβλήτες που ήταν κατασκευασμένες με ισοδομικό σύστημα, τα τμήματα οχυρωματικών τοίχων, μια προβλήτα μικρότερων διαστάσεων και δύο περιοχές ξυλοτύπων θεμελίωσης (οι ξυλότυποι θεμελίωσης ήταν ξύλινες εξέδρες που γεμίζονταν με υδραυλικό κονίαμα και ποντίζονταν σε κανονική διάταξη ώστε να δημιουργούν τεχνητές λιμενικές εγκαταστάσεις). Ακόμα αποτυπώθηκε ένας κυματοθραύστης και ο δίαυλος της εισόδου στις τρεις λιμενολεκάνες του εσωτερικού λιμένα (ο δίαυλος εισόδου του λιμένα ένωνε τον εσωτερικό λιμένα με την ανοιχτή θάλασσα. Αποκαλύφθηκε σε μήκος 55μ., ενώ το μέγιστο σωζόμενο πλάτος είναι 13μ. Το πλάτος του διαύλου υπολογίζεται σε 7,6μ.).
Το 2015, η έρευνα επικεντρώθηκε σε ανασκαφές και ψηφιακές αποτυπώσεις κυρίως στην περιοχή του διαύλου εισόδου και στους ξυλότυπους θεμελίωσης δυτικά του διαύλου (Caisson Area 2). Ανασκάφηκε η δυτική και βόρεια πλευρά του Ξυλοτύπου Θεμελίωσης 5 και αποκαλύφθηκαν όλα τα επί μέρους ξύλινα δομικά στοιχεία της κατασκευής. Υπολογίσθηκε ότι το μήκος του ξυλότυπου ήταν 9,9μ. το δε πλάτος του 5,8μ. Ο ξυλότυπος διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και σώζεται σε ύψος 0,8μ. Στην ανατολική πλευρά του αρχαίου λιμένα είχαν εντοπιστεί τα κατάλοιπα του διαύλου εισόδου. Οι βραχίονες της εισόδου, σήμερα καταποντισμένοι αποτυπώθηκαν σε μήκος 45,4μ. και έχουν μέγιστο σωζόμενο πλάτος 13μ. Βορειοδυτικά του διαύλου εντοπίστηκε και ανασκάφηκε κατασκευή (που ονομάσθηκε συμβατικά Structure 1) μήκους 11,2μ. και πλάτους 4,3μ. και σωζόμενου ύψους 3,12μ. , η οποία μάλλον αποτελούσε τμήμα των διαμορφώσεων της εισόδου.
Το 2016, και σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα, διεξήχθηκαν ανασκαφές και ψηφιακές αποτυπώσεις στην περιοχή του διαύλου εισόδου του εξωτερικού λιμένα καθώς και λεπτομερείς ψηφιακές τοπογραφικές αποτυπώσεις στα λιμενικά κατάλοιπα του εσωτερικού λιμένα.
Πιο συγκεκριμένα, στον εσωτερικό λιμένα, αποτυπώθηκε ψηφιακά και σχεδιαστικά τμήμα κρηπιδώματος μήκους 117μ. και πλάτους 5,4μ., νότια του διαύλου της εισόδου. Ακόμα, κατά μήκος των καναλιών, αποτυπώθηκαν ορατά κατάλοιπα λιμενικών έργων του εσωτερικού λιμένα. Επίσης έγινε λεπτομερής τοπογραφική τεκμηρίωση της έκτασης και του μεγέθους των εσωτερικών λιμενολεκάνων. Τέλος αποτυπώθηκε η κατασκευή που βρίσκεται στο μέσον της κεντρικής λιμενολεκάνης, η χρήση της οποίας της παραμένει αδιευκρίνιστη. Η τετράγωνη κατασκευή είναι περ. 9 Χ 9 μ. και σώζεται σε ύψος 3 δόμων.
Επίσης διερευνήθηκε ανασκαφικά τμήμα της δυτικής πλευράς του ανατολικού μόλου, δυτικά του διαύλου εισόδου. Αποκαλύφθηκαν 40 ξύλινοι δοκοί in situ (μεγ. σωζ. ύψος 1.30μ. διάμετρο περ. 0.18μ.) παράλληλα με το δυτικό μέτωπο του μόλου. Η κατασκευή φαίνεται να οριοθετεί τμήμα λιθοδομής, τα κατάλοιπα της οποίας σώζονται επίσης. Η συντήρηση και προστασία των ξύλινων ευρημάτων έγινε επί τόπου με τη χρήση υλικών με τις απαραίτητες περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές.
Στο ΒΑ τμήμα του διαύλου εισόδου και σε απόσταση 46,6μ. από την ακτογραμμή διενεργήθηκε υποβρύχια ανασκαφή και αποτύπωση στα κατάλοιπα κατασκευής μήκους 23,4μ. Η κατασκευή αυτή φαίνεται να οριοθετεί το ανατολικότερο και το βορειότερο άκρο του μετώπου του αρχαίου λιμένα και αποτελείται από μεγάλους δόμους, ορισμένοι από τους οποίους φέρουν ίχνη τόρμων ορθογώνιων και σχήματος Τ. Σε αρκετούς από αυτούς, οι μολύβδινοι σύνδεσμοι σώζονται ακέραιοι στη θέση τους.
Οι έρευνες διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του Δρ. Δ. Κουρκουμέλη και την Παρασκευή Μίχα (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων) και του Δρ. B. Lovén (SΑΧΟ-Institute, University of Copenhagen) και Παναγιώτη Αθανασόπουλου, από την πλευρά του Ινστιτούτου της Δανίας, και χρηματοδοτούνται από το Augustinus Foundation και το Ίδρυμα Carlsberg.
Χρηματοδότες: Augustinus Foundation, Ίδρυμα Carlsberg