Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε για τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού σχολείου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012, και με αντικείμενο τον φιλοτεχνημένο από το Θεόφιλο ζωγραφικό διάκοσμο της Οικίας Κοντού («Μουσείο Θεόφιλου») στην Ανακασιά του Πηλίου.
Θεωρητική αφετηρία του προγράμματος ήταν η προσέγγιση και διερεύνηση της ζωγραφικής δημιουργίας λιγότερο ως αναπαράστασης μίας αντικειμενικά δοσμένης άχρονης "πραγματικότητας" και περισσότερο ως διαπραγμάτευσης του ίδιου του τρόπου με τον οποίο ορίζεται ιστορικά αυτή η πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερος στόχος του προγράμματος ήταν η ανάδειξη και ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ζωγραφικής του Θεόφιλου ως μέσων με τα οποία το ζωγραφικό εγχείρημα ερμηνεύει και επομένως μεταμορφώνει αυτό που «απεικονίζει».
Το πρόγραμμα περιέλαβε την ανάλυση, με τη βοήθεια φύλλων εργασίας, του ζωγραφικού προγράμματος της τοιχογραφημένης από το Θεόφιλο σάλας της Οικίας Κοντού εστιάζοντας στις σκηνές από την Επανάσταση του 1821, σε σχέση και αντιπαραβολή με τα πρότυπά τους, δηλ. τις λιθογραφίες του Peter von Hess, καθώς και με άλλα τμήματα του ζωγραφικού διακόσμου.
Στο ζωγραφικό εργαστήριο στην αυλή του κτηρίου, τα παιδιά ζωγράφισαν σε πινακίδες από γύψο το δικό τους κομμάτι τοίχου.