Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη ακρόπολης και τμημάτων οχύρωσης πόλης αρχαίας Φαρσάλου, Δήμου Φαρσάλων, Ν. Λάρισας

Η αρχαία και βυζαντινή ακρόπολη των Φαρσάλων καταλαμβάνει το ύψωμα "Προφήτης Ηλίας" στα νότια της σύγχρονης πόλης. Έχει σχήμα επίμηκες και αποτελείται από δύο πεπλατυσμένα εξάρματα με ένα στενό διάσελο ανάμεσά τους. Διακρίνονται τέσσερεις κύριες φάσεις οχύρωσης του χώρου. Η πρώτη χρονολογείται στα τέλη του 6ου-αρχές 5ου αι.π.Χ., η δεύτερη στο β΄μισό του 4ου αι.π.Χ., η τρίτη στα παλιοχριστιανικά χρόνια και η τελευταία στη μεσοβυζαντινή περίοδο. Οι πρόσφατες εργασίες περιορίστηκαν στην περιοχή του διάσελου όπου τα αρχαία λείψανα σώζονται σε καλύτερη κατάσταση και μεγαλύτερη έκταση. Αρχικά πραγματοποιήθηκαν αποψιλώσεις και κοπή της θαμνώδους βλάστησης καθώς και όσων δένδρων είχαν φυτρώσει δίπλα στο τείχος και απειλούσαν τη στατικότητά του. Έγιναν αποχωματώσεις και απομάκρυνση του πεσμένου δομικού υλικού. Οι πέτρες που συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιήθηκαν στη συντήρηση και στερέωση του τείχους και των υπολοίπων λιθοδομών. Καθαρίστηκε η αρχαία δεξαμενή, το στόμιο της οποίας για λόγους ασφαλείας καλύφθηκε με μεταλλική εσχάρα, ενώ ελαφριά περίφραξη από μεταλλικούς πασσάλους και συρματόσχοινο την περιέκλεισε μαζί με τις υπόλοιπες δεξαμενές που εντοπίστηκαν ανατολικά της. Περιφράχθηκε επίσης η μεγάλη βυζαντινή δεξαμενή σε επαφή με το νότιο τείχος και στα βόρεια της κατασκευάστηκε μικρή εξέδρα θέασης. Εξομαλύνθηκε το έδαφος εξωτερικά των τειχών και δημιουργήθηκαν διάδρομοι κίνησης των επισκεπτών με γεωύφυσμα και αδρανή υλικά. Αρμολογήθηκε και στερέωθηκε το τείχος και οι λοιπές ορατές λιθοδομές, όπου ήταν απαραίτητο. Τοποθετήθηκαν πινακίδες ενημέρωσης. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου, ενοποιήθηκε και διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος τμήματος του δυτικού τείχους της αρχαίας Φαρσάλου, το οποίο είχε αποκαλυφθεί παλαιότερα σε απαλλοτριωμένα οικόπεδα εντός της πόλης, στο λόφο της Αγίας Παρασκευής.
Οι προβλεπόμενες εργασίες ήταν ήπιες, εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, με κύριο στόχο τη διατήρηση της αυθεντικότητας των μνημείων. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, αφενός στον χώρο της ακρόπολης δημιουργήθηκε ένα αρχαιολογικό πάρκο, ιδανικός προορισμός για πολιτιστικό αλλά και πεζοπορικό τουρισμό και αφετέρου τα μνημεία μέσα στην πόλη λειτουργούν πλέον ως σημεία-στάσεις μιας διαδρομής στη μακραίωνη ιστορία του τόπου.


Εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2013"


Χρηματοδότες: Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Ελλάδας και την Ευρωπαϊκή Ένωση​

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/09/2011 - 31/12/2014

Τόπος:

  • Φάρσαλα, Λαρίσης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Στέλλα Κατακούτα, Αρχαιολόγος
Τηλέφωνο: +30 241350 8236
Φαξ: +30 2410 627935
Email: efalar@culture.gr 

Άννα Γιαλούρη, Αρχαιολόγος
Τηλέφωνο: +30 24210 76278
Φαξ: +30 24210 76496
Email: efamag@culture.gr 

Μαρία Δαφούλα, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Τηλέφωνο: +30 241350 8218
Φαξ: +30 2410 627935
Email: efalar@culture.gr​ 

Βιβλιογραφία:

  • Στέλλα Κατακούτα-Άννα Γιαλούρη, Φάρσαλα, Λάρισα, 2014
  • Στέλλα Κατακούτα-Γιώργος Τουφεξής, Τα τείχη της Φαρσάλου στα Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου "Θεσσαλία δεκαπέντε χρόνια αρχαιολογικής έρευνας, 1975-1990. Αποτελέσματα και Προοπτικές", τομ. Β΄, Αθήνα, 1994, σ. 189-200
  • Στέλλα Κατακούτα-Άννα Γιαλούρη-Γ.Βήτος, Κάστρο Φαρσάλων: νέα αρχαιολογικά δεδομένα στα Πρακτικά του 5ου ΑΕΘΣΕ (υπό έκδοση)

Σχετικά Αρχεία:

Θέμα:

Αρχαιότητες

Ετικέτες:

Έτος:

2011
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις