Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση και ανάδειξη Κάστρου Βελίκας, Δ. Μελιβοίας, Ν. Λάρισας
​Το Κάστρο της Βελίκας είναι ένας οχυρωμένος οικισμός σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα.Χρονολογείται στην περίοδο του Ιουστινιανού, αλλά είναι κτισμένο στα ερείπια αρχαίας οχύρωσης. Ο οικισμός εκτεινόταν και εκτός της οχύρωσης. Με τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί αποκαλύφθηκαν τμήμα της οχύρωσης με τετράγωνους πύργους και πύλες, μία τρίκλιτη βασιλική, μεγάλα αποθηκευτικά κτίρια, κτίσματα που συνδέονται με στρατιωτικές χρήσεις και η οικία κάποιου διακεκριμένου προσώπου του οικισμού. Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης του κάστρου αρχικά κατασκευάστηκε νέα πρόσβαση στην ανατολική πλευρά για την ασφαλέστερη επίσκεψη. Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος καθαρισμός της ανατολικής και νότιας πλευράς του κάστρου σε μήκος 250μ., από τις επιχώσεις και την πυκνή βλάστηση και σε έκταση 5μ. εσωτερικά των τειχών. Ακολούθησε η στερέωση των τειχών με συμπλήρωση των λίθων που είχαν αποκολληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της εξωτερικής πλευράς τους και έγιναν περιορισμένες ανακτίσεις στα κατεστραμμένα τμήματα, ώστε να επιτευχθεί η συνοχή της λιθοδομής, σύμφωνα με τη μελέτη. Το κονίαμα που χρησιμοποιήθηκε βασίστηκε σε εργαστηριακές αναλύσεις. Αντικαταστάθηκαν τα φθαρμένα κονιάματα και στερεώθηκαν τα εξωτερικά επιχρίσματα κατά τόπους. Στην εξωτερική πλευρά του κάστρου κατασκευάσθηκε λιθόστρωτος διάδρομος με βαθμίδες για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, τοποθετήθηκαν πέτρινα καθιστικά και ενημερωτικές πινακίδες.  
Με τις παραπάνω ήπιες επεμβάσεις αναδείχθηκε και κατέστη επισκέψιμο τμήμα ενός σημαντικού οικισμού της πρωτοβυζαντινής περιόδου που έλεγχε, μαζί με άλλα γειτονικά φρούρια,  την παραλιακή οδό της Θεσσαλίας, που οδηγούσε από το Κάστρο του Πλαταμώνα μέχρι το θεσσαλικό κάμπο, μέσω της λεκάνης της Αγιάς. 


Εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2013"


Χρηματοδότες: Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Ελλάδας και την Ευρωπαϊκή Ένωση 

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/04/2011 - 31/08/2013

Τόπος:

  • Βελίκα, Λαρίσης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Σταυρούλα Σδρόλια, Αρχαιολόγος
Τηλέφωνο: +30 241350 8260
Φαξ: +30 2410 627935
Email: efalar@culture.gr​ 

Βιβλιογραφία:

  • Σταυρούλα Σδρόλια, Το Κάστρο της Μελιβοίας, Βελίκα Αγιάς, Λάρισα, 2013
  • Σταυρούλα Σδρόλια, Ευρήματα παλαιοχριστιανικής περιόδου στη Βελίκα στο Αναζητώντας την Αρχαία Μελιβοία, εκδ. Δήμου Μελιβοίας,, Λάρισα, 2010, σ. 65-86

Θέμα:

Αρχαιότητες

Ετικέτες:

Έτος:

2011
Δείτε ακόμη
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις