Δράσεις του ΥΠ.ΠΟ στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Σύγκλισης» του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης
Στο Γ' ΚΠΣ γίνεται η πρώτη συστηματική προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο Πολιτισμός στην Κοινωνία της Πληροφορίας . Η προσπάθεια αυτή είναι σε εξέλιξη. Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι διαφαίνεται η δημιουργία ενός πρωτοποριακού, για τον Ευρωπαϊκό χώρο, περιβάλλοντος, με πληθώρα διάσπαρτων, αλλά βασισμένων σε κοινές προδιαγραφές, ιστοχώρων πολιτιστικών φορέων.
Στο τέλος του 2007 από τα έργα των προσκλήσεων 65, 78 και 152 του ΕπΚτΠ θα έχουν αναπτυχθεί πάνω από 200 ιστοχώροι με ψηφιακό πολιτισμικό περιεχόμενο από εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιοποιημένα τεκμήρια, κυρίως δισδιάστατες εικόνες, αλλά και βίντεο, ήχο, φιλμ, τρισδιάστατα αντικείμενα και μνημεία. Το σημαντικό αυτό τμήμα του ψηφιακού αποθέματος απαιτεί επέκταση, διατήρηση, εύκολη/ενοποιημένη πρόσβαση και προβολή.
Στόχος του ΥΠ.ΠΟ είναι η επέκταση των έργων αυτών, με μετατροπή του συνόλου του Ελληνικού πολιτιστικού αποθέματος σε ψηφιακή μορφή, και με δυνατότητα ενοποιημένης πρόσβασης από όλους τους πολίτες στους πολιτιστικούς ιστοχώρους της χώρας. Αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Ιστού Πολιτισμικής Γνώσης , ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα της πληροφόρησης, εκπαίδευσης, μετάδοσης της γνώσης και παροχής ψηφιακών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, κύριος στόχος του ΥΠ.ΠΟ στο πλαίσιο της Ψηφιακής Σύγκλισης του Δ' ΚΠΣ είναι η Υλοποίηση του Ε θνικού Ιστού Πολιτισμικής Γνώσης , ο οποίος:
θα υποστηρίζει την πρόσβαση στο δίκτυο των μικρών και μεγάλων ψηφιακών πολιτιστικών νησίδων/ιστοχώρων, που δημιουργούνται συνεχώς στον Ελληνικό χώρο, δηλαδή σε όλο το Εθνικό Πολιτιστικό Απόθεμα και
θα παρέχει πληροφόρηση, εκπαίδευση, μετάδοση της γνώσης, αλλά και πληθώρα ψηφιακών υπηρ εσιών σ τους πολίτες της χώρας και στη Διεθνή κοινότητα.
Ήδη, το Υπουργείο έχει καταρτίσει ένα πλαίσιο αξόνων και δράσεων που θα συμπεριληφθούν στην Δ' Προγραμματική Περίοδο (2007 – 2013), το οποίο θα έχει έντονη περιφερειακή διάσταση.
Οι δράσεις αυτές εξυπηρετούν συγκεκριμένες πτυχές του οράματος της ηγεσίας του Υπουργείου για τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ένα όραμα που βασίζεται στην προστασία του Ελληνικού Πολιτιστικού Προϊόντος, στην ευρύτερη δυνατή προβολή του σε παγκόσμιο επίπεδο, στην αξιοποίησή του για την επίτευξη εθνικών στόχων, όπως η ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η μεγιστοποίηση της προσέλκυσης επισκεπτών από όλο τον κόσμο με ενδιαφέρον για τον Πολιτιστικό Τουρισμό, και κυρίως στη διασφάλιση ότι και η νέα γενιά της χώρας μας θα αγκαλιάσει τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλες του τις εκφράσεις με αγάπη και ενδιαφέρον.
Πλαίσιο αξόνων και δράσεων του ΥΠ.ΠΟ στο Δ' ΚΠΣ
Βασικοί άξονες του Σχεδίου Δράσης του ΥΠ.ΠΟ στο Δ' ΚΠΣ είναι οι εξής:
Η ανάπτυξη και προσφορά ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, όχι μόνο στο επίπεδο της απλής παροχής πληροφόρησης, αλλά και στο επίπεδο της διαδραστικότητας, προκειμένου να επιτευχθεί:
• η διευκόλυνση της πρόσβασης κάθε ενδιαφερόμενου σε επιστημονικά επιλεγμένο και τεκμηριωμένο ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο,
• η ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου,
• η διευκόλυνση & υποστήριξη ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και οι μετανάστες για την ισότιμη πρόσβασή τους σε περιεχόμενο & υπηρεσίες σχετικές με το Ελληνικό Πολιτιστικό Απόθεμα, και
• η προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για την αξιοποίηση του Πολιτιστικού Προϊόντος, στόχος που μπορεί να συντελέσει σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις, όπως:
• η δημιουργία θέσεων εργασίας στο αντικείμενο,
• η ενδυνάμωση της Περιφέρειας και η επίτευξη συνθηκών αειφόρου ανάπτυξης,
• η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο με την μορφή ιδιωτικών επενδύσεων και έργων με τη μορφή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), και
• η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας όλων των πράξεων που αφορούν στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών στο χώρο του Πολιτισμού.
Η διαρκής αλληλεπίδραση του Πολιτισμού με στρατηγικούς για τη χώρα τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στην Παιδεία και τον Τουρισμό. Η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση Πολιτιστικού περιεχομένου για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την νέα Προγραμματική Περίοδο. Παράλληλα, η σύνδεση & κοινή προβολή του Πολιτιστικού με το Τουριστικό προϊόν της χώρας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την προσέλκυση επισκεπτών στη χώρα μας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με όλα τα οφέλη που κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την Εθνική Οικονομία. Ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια αυτή δίνεται στην ψηφιοποίηση και προβολή πολιτιστικών στοιχείων σχετικών με ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, και περιοχές της χώρας, όπως οι Θερμοπύλες, η Σαλαμίνα και η Ιθάκη, που απολαμβάνουν υψηλής αναγνωρισιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ανάπτυξη μηχανισμών διασφάλισης της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον Πολιτισμό με χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, με ιδιαίτερη έμφαση:
• στην Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας,
• στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ όλων των συστημάτων που παρέχουν πολιτιστικό περιεχόμενο και υπηρεσίες,
• στον διαρκή σχεδιασμό και υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών στο χώρο του Πολιτισμού, και
• στην παραγωγή, ανταλλαγή ή ακόμη και την εξαγωγή της σχετικής τεχνογνωσίας.