Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Φουρτουνιασμένες θάλλασσες

​Θέμα εκπαιδευτικού προγράμματος: Ο αποικισμός και τα ταξίδια των αρχαίων Ελλήνων. Μια διαθεματική προσέγγιση του φαινόμενου της μετανάστευσης στην ανθρώπινη ιστορία.

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1. Εισαγωγική ενότητα (20 λεπτά): Γνωριμία με τα παιδιά. Εισαγωγή στο θέμα των ταξιδιών και των μεταναστεύσεων. Διερεύνηση των λόγων που οδηγούσαν τους αρχαίους Έλληνες σε μετακινήσεις και σύγκριση με ανάλογα σύγχρονα βιώματα.
2. Διεξαγωγή έρευνας στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου (25 λεπτά): Οι μαθητές αναζητούν με τη χρήση ειδικού εκπαιδευτικού φυλλαδίου εκθέματα που σχετίζονται με τις αρχαίες αποικίες στη Θράκη.
3. Διεξαγωγή έρευνας με ρόλους στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου (15 λεπτά): Οι μαθητές με τη χρήση ειδικών καρτελών ρόλων ερευνούν ένα παράδειγμα επηρεασμού του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από την επαφή του με το ξένο στοιχείο.
4. Δημιουργική συνθετική δραστηριότητα (30 λεπτά): Τα παιδιά συνθέτουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους δημιουργώντας η κάθε ομάδα ένα πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης βάσει των οδηγιών που θα τους δοθούν.
5. Απολογισμός – αξιολόγηση προγράμματος (5 λεπτά): Με βάση την έρευνα που έκαναν και την παρακολούθηση και σχολιασμό των αποτελεσμάτων κάθε ομάδας, τα παιδιά αξιολογούν τα οφέλη που αποκόμισαν οι αρχαίοι Έλληνες από την επαφή τους με άλλους λαούς αλλά και οι άλλοι λαοί από τους Έλληνες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κλείνει με παρουσίαση των έργων και μια εκτίμηση των ωφελειών που τα σύγχρονα φαινόμενα μετανάστευσης, αλλά και της διαπολιτισμικής επαφής που συντελείται με διάφορους τρόπους στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας, μπορεί να έχουν στη σύγχρονη Ελλάδα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
o Η κατανόηση των γεωμορφολογικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που οδήγησαν τους Έλληνες από την αρχή της ιστορίας τους να ταξιδεύουν και να μεταναστεύουν
o Η συνειδητοποίηση ότι τα ταξίδια και οι μετακινήσεις λαών και πληθυσμών είναι ένα φαινόμενο που απαντάται διαχρονικά
o Η αναγνώριση της σημασίας των επαφών με άλλους πολιτισμούς στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πνευματικής ζωής ενός λαού
o Η γνωριμία με τα υλικά τεκμήρια που εκτίθενται στο μουσείο και μαρτυρούν τις εμπορικές σχέσεις, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την αφομοίωση του ξένου στοιχείου στην αρχαία ελληνική κοινωνία

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά και περιλαμβάνει: συζήτηση, έρευνα με τη χρήση ειδικού εντύπου στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου, παιχνίδι ρόλων με έρευνα, εικαστική δραστηριότητα.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/09/2013 - 31/12/2013

Τόπος:

  • Κομοτηνή, Ροδόπης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Νάγια Δαλακούρα
Αρχαιολόγος-μουσειολόγος
Τηλέφωνο: +30 25310 22 411
Φαξ: +30 25310 21 517
Email: efarod@culture.gr​

Σχετικά Αρχεία:

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δε-Τρ-Τε-Πεμ-Παρ 

Χώρος λειτουργίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Ηλικίες: Μαθητές Α΄ Γυμνασίου


Εκπαιδευτικά Προγράμματα:

Έτος:

2013
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις