Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση αρχιτεκτονικών μελών και πλακιδίων

Πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης στο Αρχοντικό Κύρου που βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στη Δ.Ε. Μηλεών, του Δήμου Νοτίου Πηλίου, της Π.Ε. Μαγνησίας. Η πρώτη φάση των εργασιών ξεκίνησε το 2010 ενώ η δεύτερη το 2014. Υπεύθυνη για τις εργασίες συντήρησης ήταν η Υπηρεσία μας.
Το έτος 2010 πραγματοποιήθηκε καθαρισμός στα μαρμάρινα φορούσια και στο περιθύρωμα της εισόδου του μνημείου. Το 2014 οι εργασίες επικεντρώθηκαν στον καθαρισμό της εξωτερικής μαρμάρινης σκάλας εισόδου του κτηρίου και των μαρμάρινων στηλών στα οποία στηρίζονταν οι σιδεριές του περίβολου. Κατά τις εργασίες αποκατάστασης του Αρχοντικού Κύρου αποκολλήθηκαν τα πλακίδια που υπήρχαν σε δύο δωμάτια του ισογείου, τα οποία μεταφέρονται κατά ομάδες στο εργαστήριο συντήρησης της ΥΝΜΤΕΘΚΣΕ στο Βόλο όπου και γίνεται ο καθαρισμός τους.
Κατά τη συντήρηση των μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελλών απομακρύνθηκαν με μηχανικό τρόπο χώματα, τσιμέντα, βιολογικές επικαθήσεις ενώ έγινε χρήση διαλυτών για την απομάκρυνση κηλίδων μπογιάς. Στην περίπτωση της σκάλας χρησιμοποιήθηκε και νερό υπό πίεση. Στόχος των εργασιών ήταν η αισθητική αποκατάσταση των μαρμάρινων μελλών.
Στην περίπτωση των πλακιδίων απομακρύνονται με μηχανικό τρόπο (νυστέρι) οι επικαθήσεις από την "κύρια όψη" τους ενώ από την "πίσω όψη" τους και τις πλαϊνές πλευρές απομακρύνονται με μηχανικό τρόπο το παλαιό συνδετικό υλικό - τα τσιμέντα πρόσφησης στα δάπεδα.
Η συντήρηση των μαρμάρινων φορουσιών και του μαρμάρινου περιθυρώματος που ξεκίνησε το 2010 ολοκληρώθηκε την ίδια χρονιά. Από τη δεύτερη φάση που άρχισε το 2014 έχουν συντηρηθεί η σκάλα εισόδου και οι περισσοτέρες στήλες του περιβόλου. Υπολείπεται η συντήρηση τεσσάρων στηλών και του μεγαλύτερου μέρους των πλακιδίων.

1. Συντηρήθηκαν 5 τ.μ. πλακιδίων δαπέδου (20cm x 20cm x 2cm) του Αρχοντικού Κύρου.

2. Συντηρήθηκαν 10 μαρμάρινες στήλες (106cm x 24cm x 24cm) του Αρχοντικού Κύρου.

Ημερομηνία:

01/01/2010 -

Τόπος:

  • Πήλιο, Μαγνησίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Χαρατσή Ελένη,
Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης
Τηλέφωνο: +30 24210 36 987
Φαξ: +30 24210 36 987
Email: echaratsi@culture.gr

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις