Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση πήλινου αρχαϊκού ίππου από το Πυθαγόρειο Σάμου
Ο Αρχαϊκός ίππος, από λευκό πηλό φέρει πορτοκαλέρυθρες διακοσμητικές γραμμές στο λαιμό, στο σώμα και στο πρόσωπο, όπου σχηματίζουν το χαλινάρι.
Οι εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνουν αφαλάτωση, μηχανικό καθαρισμό, στέγνωμα, και τεκμηρίωση των εργασιών.Για τη διαδικασία της αφαλάτωσης επιλέχθηκε η μέθοδος της στατικής εμβάπτισης. Αποτελεί χρονοβόρο στάδιο της συντήρησης, καθώς το αντικείμενο εμβαπτίζεται σε διαδοχικά μπάνια θαλασσινού νερού – νερού δικτύου ύδρευσης –απιονισμένου νερού. Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο γίνεται σύμφωνα με τη μέτρηση της αγωγιμότητας. Η αφαλάτωση θεωρείται πλήρης όταν οι τιμές αγωγιμότητας είναι κοντά στην τιμή της αγωγιμότητας του νερού του δικτύου ύδρευσης.
Κατά την διαδικασία του μηχανικού καθαρισμού χρησιμοποιήθηκαν μαλακά πινέλα καθώς στη επιφάνεια του δεν παρατηρήθηκαν θαλλάσιες επικαθήσεις, παρά μόνο λεπτή κρούστα αλάτων. Η κατάσταση διατήρησης των χρωμάτων ήταν σταθερή και δεν χρειάστηκε να στερεωθούν.
Η σημασία της συντήρησης, πέρα από τη διάσωση και αποκατάσταση του αντικειμένου, έγκειται και στη δυνατότητα επιστημονικής αξιοποίησης του αντικειμένου (μελέτη - ανάδειξη - έκθεση).

Χρηματοδότης: ΥΠΠΟΑ

Ημερομηνία:

01/01/2010 - 31/12/2010

Τόπος:

  • Σάμος, Σάμου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Συμεωνίδου Σμαράγδα
ΤΕ Συντηρητών

Παΐζη Δέσποινα, Παπανίκου Σπυριδούλα
Συντηρήτριες έργων τέχνης και αρχαιοτήτων

Βιβλιογραφία:

  • Pearson, C.1987:Conservasion of Ceramics Glass and Stone in The conservation of marine Archaeological Obiects., C. Pearson (ed) Butterworths, 1987, London, 253-267
  • Λαμπρόπουλος, Β. 1993 Κεραμεικά: Τεχνολογία, Διάβρωση και Συντήρηση Αθήνα, Αθήνα, 1993
  • Σαραμαντή Θ. Μωρϊτου, Α. 1994: Η Συντήρηση των κεραμεικών ευρημάτων του ναυαγίου του Δοκού. Ενάλια, τόμος ΙΙΙ, ΤΕΎΧΗ 3/4,, 1991, σελ. 32-40
  • , Cronyn, J.M., The Elements of Archaeological Conservation, Routledge, London, 1990

Ετικέτες:

Έτος:

2010
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις