Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση μολύβδινης άγκυρας από το θαλάσσιο χώρο των Αντικυθήρων
Η άγκυρα του αρχαίου ναυαγίου αποτελείται από δύο μολύβδινα στελέχη, τον στύπο και το σύνδεσμο. Τα αντικείμενα είναι καλυμμένα εξ ολοκλήρου από μεγάλες ποσότητες θαλάσσιων επικαθίσεων. Στην επιφάνεια των ευρημάτων αναγνωρίστηκαν προϊόντα διάβρωσης μολύβδου και επικαθίσεις από το θαλάσσιο περιβάλλον. Τα προϊόντα διάβρωσης του μολύβδου έχουν χρώμα λευκό και γκρίζο και πρόκεται για προϊόντα διάβρωσης αγγλεσίτη, κερουσίτη και υδροκερουσίτη. Οι θαλάσσιες επικαθίσεις που παρατηρήθηκαν αποτελούνται από ενασβεστιωμένα ροδοφύκη, σωλήνες πολυχαίτων, βρυόζωα, ιζήματα από εναπόθεση ανθρακικού ασβεστίου καθώς και επιστρώσεις χλωριδικής φύσεως. Οι σωλήνες πολυχαίτων που αναγνωρίστηκαν σχηματίζονται από δακτυλιοσκώληκες,της κλάσης Annelida Polychaeta, της οικογένειας Serpulidae και του γένους Pomatoceros. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι επικαθήσεις είναι εξαιρετικά ογκώδεις και σχημάτιζαν συσσωματώματα. Tο μωβ χρώμα που παρατηρήθηκε κατά τόπους οφείλεται σε αποικίες κοραλίων της οικογένειας Burnacles. Οι επικαθήσεις είναι ιδιαίτερα σκληρές, με πολύ καλή πρόσφυση στη μεταλλική επιφάνεια και δύσκολο να απομακρυνθούν.
Για τον καθαρισμό τους αποφασίστηκε να ακολουθηθούν μηχανικές μέθοδοι. Χρησιμοποιήθηκαν καλέμια, νυστέρι και σφυρί καθώς και κρουστικό μηχάνημα στην απόληξη του οποίου εφαρμόστηκε λεπίδα νυστεριού. Κατά την εξέλιξη του καθαρισμού η επιφάνεια δεν αποκαλύπτεται εντελώς λεία. Δημιουργούνται επιφανειακές ανωμαλίες όπου το υλικό κάτω από το επιφανειακό στρώμα είναι αποσαθρωμένο και εμφανίζει μια πορώδη επιφάνεια.
Μετά την αφαίρεση των επικαθίσεων πραγματοποιήθηκε ξήρανση του αντικειμένου και επικάλυψή του με κερί, ώστε να προστατευτεί το μέταλλο από την υγρασία και τα οργανικά οξέα.
Οι επεμβάσεις συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν είχαν στόχο την αναστολή των μηχανισμών διάβρωσης, την ανάκτηση της συνοχής του υλικού και τη βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων του καθώς και την αισθητική του αποκατάσταση.Ήταν σωστικές και σταθεροποιητικές της κατάστασης διατήρησης.

Χρηματοδότης: ΥΠΠΟΑ

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2013 - 31/12/2013

Τόπος:

  • Αντικύθηρα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Συμεωνίδου Σμαράγδα
ΤΕ Συντηρητών

Παϊζη Δέσποινα, Παπανίκου Σπυριδούλα
Συντηρήτριες έργων τέχνης και αρχαιοτήτων

Βιβλιογραφία:

  • Ιωαννίδου Ε. Κ., Άγκυρες, βαρούλκα και ρεμέτζα στην αρχαία Ελλάδα , Ναυτική Ελλάς τεύχος 888 , έκδοση της Ελληνικής Θαλάσσιας Ένωσης, 2007
  • Florian, E.M-L, The Underwater Enviroment, in Concervation of Marine Archaelogical Objects. Pearwon, C., 1987
  • , Cronyn J.M., The elements of archaeological conservation, 2.Routledge, Λαμία, 1990

Ετικέτες:

Έτος:

2013
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις