Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Γυμνή νεανική ανδρική μορφή (Αθλητής)
Το άγαλμα βρέθηκε δυτικά της νήσου Κύθνου, σε βάθος 450 μέτρων από τους αλιείς Α. Αργυρόπουλο και Κ. Σπυράκη το 2004. Είναι ένα χάλκινο άγαλμα ανδρικής νεανικής μορφής, φυσικού μεγέθους, σωζόμενου ύψους 1.43 μέτρων, περιφέρεια στήθους 0,95 μ. και βάρους 70 κιλών. Εικονίζεται έφηβος με στάσιμο σκέλος το δεξί, ενώ το αριστερό φέρεται πλάγια και προς τα πίσω, έντονα λυγισμένο στο γόνατο και με τα δύο χέρια σε δράση.
Λείπουν η κεφαλή από τη βάση του λαιμού, το δεξί χέρι από των ώμο, το δεξί πόδι από το μέσο του μηρού, καθώς και τμήμα της πλάτης. Από την εξέταση των τεχνικών λεπτομερειών διαπιστώνεται ότι η εργασία είναι καλή, πιθανόν πρωτότυπο έργο, που χρονολογείται στους ύστερους κλασσικούς, πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.Συγκεκριμένα ύστερος 4ος/πρώιμος 3ος αι. π.Χ.
Βρέθηκε σε σχετικά καλή κατάσταση με περισσότερη διάβρωση στην πλάτη και το δεξιό γλουτό. Στο εσωτερικό του είχαμε μεγάλη συγκέντρωση λάσπης και πυλού, ενώ στο εσωτερικό του ποδιού από τον αστράγαλο και κάτω υπάρχει μολύβι. Στην επιφάνεια σκληρές επικαθίσεις.
Έχουμε οπή στο σωζόμενο πέλμα κάτω από τα δάκτυλα στο σημείο στήριξης καθώς και πάνω από τον αστράγαλο. Επίσης στο εσωτερικό του αριστερού καρπού. Ρωγμές και ρηγματώσεις στα σημεία που έχουν αποκοπεί τα μέλη (δεξί γόνατο, δεξιός ώμος και καρπός). Λεπτή ρωγμή πίσω από το γόνατο του αριστερού ποδιού. Κατά τόπους υπάρχουν βαθύνσεις ποικίλων σχημάτων για την υποδοχή μπαλωμάτων, όπου σε άλλες περιπτώσεις σώζονται και σε άλλες όχι. Κατά τόπους εκδορές και απολεπίσεις.

Έγινε σταδιακή αφαλάτωση με νερό ύδρευσης και κατόπιν απιονισμένο, ενώ παράλληλα αφαιρέθηκαν μηχανικά οι επικαθίσεις. Η αφαλάτωση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2004 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2005.
Έγιναν αναλύσεις κράμματος με φθορισιμετρία ακτίνων Χ και ραδιογράφηση στα εργαστήρια Δημόκριτος. Επίσης έγιναν ακτινογραφίες. Κατόπιν έγινε καλό πλύσιμο-καθάρισμα, κυρίως εσωτερικά από όπου πάρθηκαν δείγματα λάσπης και επικαθίσεων για χημικές αναλύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Δημόκριτο τo Φεβρουάριο του 2006. Ακολουθεί λεπτομερής μηχανικός καθαρισμός, αφύγρανση με υπέρυθρη ακτινοβολία και φιξάρισμα με διάλειμμα Paraloid B72.
Ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2006. Στο αριστερό μπράτσο παραμένει μάρτυρας καθαρισμού διαστάσεων 2X2.
Στις 30/9/2013 μεταφέρεται στα εργαστήρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου εκτελούνται εργασίες στήριξης.

Χρηματοδότης: ΥΠΠΟΑ

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2004 - 31/12/2013

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Σμαράγδα Συμεωνίδου
ΤΕ Συντηρητών
Τηλ: +30 210 92 35 105
Fax: +30 210 92 35 707
E-mail: eena@culture.gr

Ελευθερία Παπαδήμα, Ευαγγελία Κιομισόγλου, Σμαράγδα Συμεωνίδου
Συντηρήτριες Αρχαιοτήτων
Τηλ: +30 210 92 35 105
Fax: +30 210 92 35 707
E-mail: eena@culture.gr

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις