Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση πήλινων γυναικείων αγάλματων απο το ναό του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης Κέας για την επανέκθεση της Προϊστορικής Συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέας
Τα πήλινα γυναικεία αγάλματα από το ναό του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης, έχουν συγκολληθεί απο πολλά θραύσματα που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Cincinnati υπό τη διεύθυνση του John Caskey, κατά τα έτη 1960-1970. Κατά τη μελέτη, συντήρηση και συγκόλληση των θραυσμάτων (1961-1970), διαπιστώθηκε ότι αυτά ανήκουν σε 50 περίπου αγάλματα που χρονολογούνται στο 15ο αι. π.Χ. Περισσότερα στοιχεία για τη συντήρηση των αγαλμάτων αυτών, περιλαμβάνονται στη δημοσίευσή τους, απο την αρχαιολόγο Myriam Caskey στο ΚΕOS II, The temple at Ayia Irini. Part I: The Statues.

Στο πλαίσιο της Επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κέας, τα καλύτερα σωζόμενα αγάλματα, παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε επανασυντήρηση από την κ. Στέλλα Μπουζάκη, συντηρήτρια της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής, ενώ τον τρόπο παρουσίασής τους και την κατασκευή ειδικών βάσεων για ορισμένα από αυτά, ανέλαβε ο συντηρητής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κ. Γιάννης Δαμίγος. Οι βάσεις κατασκευάστηκαν για να στηρίξουν τα αγάλματα εκείνα από τα οποία σωζόταν μόνο το άνω μέρος. Αποδίδουν αφαιρετικά τις φούστες που θα φορούσαν οι γυναικείες μορφές και έχουν κατασκευαστεί από μείγμα εποξικής κόλλας με στόκο.

Χρηματοδότης Συντήρησης: Πανεπιστήμιο Cincinnati

Ημερομηνία:

01/01/1961 - 31/12/1970

Τόπος:

  • Κέα, Κυκλάδων

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Στέλλα Μπουζάκη
Συντηρήτρια

Μyriam Caskey
Aρχαιολόγος

Βιβλιογραφία:

  • Caskey, Myriam, KEOS II. The Temple at Ayia Irini. Part I: The Statues., Princeton, 1986

Ετικέτες:

Έτος:

1961
Δείτε ακόμη
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις