Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους
Η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διενεργεί εργασίες συντήρησης τοχογραφιών και φορητών εικόνων σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους-τομείς της ιεράς μονής Ιβήρων.
Στον κυρίως ναό του καθολικού της μονής, όλες οι τοιχογραφίες έχουν επιζωγραφηθεί δύο φορές κατά το παρελθόν, η πρώτη το 1842 και η δεύτερη, πάνω από την προηγούμενη, στις αρχές του 20ου αιώνα. Συνεργείο συντήρησης τοιχογραφιών της Εφορείας, μετά τη σύνταξη μελέτης, πραγματοποιεί αφαίρεση των επιζωγραφήσεων και αποκάλυψη της αρχαιότερης, μέχρι στιγμής, τοιχογραφημένης επιφάνειας του 16ου αιώνα στο ΒΔ γωνιαίο διαμέρισμα του κυρίως ναού.
Στο Ιερό Βήμα του υπογείου του παρεκκλησίου του Τιμίου Προδρόμου το ίδιο συνεργείο της Εφορείας ξεκίνησε τις εργασίες στερέωσης των τοιχογραφιών, που βρίσκονται εκεί, αφού πρώτα πραγματοποίησε τις εργασίες των πρώτων σωστικών μέτρων συγκράτησης των ετοιμόρροπων τμημάτων τους και της αντιμυκητιακής τους προστασίας.
Στο παρεκκλήσιο της Παναγίας Πορταϊτισσας συνεργείο συντήρησης της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, πραγματοποίησε τον καθαρισμό, τη στερέωση και την αισθητική αποκατάστασητου ξυλόγλυπτου τέμπλου και του δεσποτικού θρόνου (προσκυνηταρίου) του.
Τέλος, συνεργεία της ίδιας Εφορείας σε συνεργασία και με συντηρητές άλλων Εφορειών του ΥΠΠΟ, πραγματοποίησαν εργασίες καθαρισμού, στερέωσης και αισθητικής αποκατάστασης φορητών εικόνων του σκευοφυλακίου της μονής.

Χρηματοδότης: YΠΠΟ / 10η ΕΒΑ

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/1999 -

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ιωάννης Ταβλάκης
Αρχαιολόγος

​Αθάνασιος Καρβουνάρης 
Συντηρητής έργων τέχνης 

Τηλ: +30 2310 285163 
Fax: +30 2310 251892 
E-mail:

Ετικέτες:

Έτος:

1999
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις