Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση τοιχογραφιών μινωικού κτιρίου στην πόλη των Χανίων
​Το σύνολο των τμημάτων των τοιχογραφιών που συντηρούνται προέρχονται από τον ένα από τους χώρους του μινωικού κτιρίου (δεξαμενή καθαρμών - άδυτο). Βρέθηκαν πεσμένα στο στρώμα καταστροφής και μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο συντήρησης της Εφορείας.

Στο εργαστήριο εφαρμόστηκαν τα παρακάτω στάδια συντήρησης :
α) Φωτογράφιση πριν τη συντήρηση.
β) Στερέωση : Στα σύνολα τοιχογραφιών που ήταν κολλημένα σε τουλπάνι έγινε εμποτισμός με διάλυμα Paraloid σε ακετόνη (4% - 6 %). Στα μικρά σπαράγματα έγινε εμβαπτισμός σε διάλυμα Paraloid σε ακετόνη (4% - 6%).
γ) Καθαρισμός : Προτού ξεκινήσει ο καθαρισμός αφαιρέθηκε το τουλπάνι με ασετόν και νυστέρι και έγινε αποτύπωση σε διαφάνεια. Για το μηχανικό καθαρισμό χρησιμοποιήθηκαν νυστέρι, πινέλο και βελόνα. Για το χημικό καθαρισμό διάλυμα έως 2% Paraloid σε ακετόνη.
δ) Συγκόλληση : Η συγκόλληση των κονιαμάτων έγινε με κόλλα νιτρικής κυτταρίνης. Για την ενίσχυση του υποστρώματος χρειάστηκε να προστεθεί καινούργιο κονίαμα για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν 2 μέρη άμμος (ποταμίσια), δύο μέρη μαρμαρόσκονη, κεραμιδόσκονη (λιγότερη από 1/4), κόλλα vinavil (3 προς 1).
ε) Φωτογράφιση μετά τη συντήρηση.

Τα κονιάματα ομαδοποιήθηκαν σύμφωνα με τη χρωματική τους επιφάνεια, με το πάχος του υποστρώματος και την ανασκαφική τους θέση.
Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν σε πάγκους με σκοπό τη διευκόλυνση στη συναρμολόγηση των κομματιών. ​

Τόπος:

  • Χανιά, Χανίων

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη
Αρχαιολόγος

Μαρία Κούνδουρου
Συντηρήτρια
​​
​Τηλ : +30 28210 44418, 94487, 90334
Fax : +30 28210 44418
e-mail : keepka@culture.gr​​​​

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις