Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση νομισμάτων και αντικειμένων από τις ανασκαφές της Μαρώνειας
Από τις 3/5/2005 έως το τέλος της χρονιάς, στο εργαστήριο μετάλλων της ΙΘ΄ ΕΠΚΑ, πραγματοποιήθηκε συντήρηση αργυρών, χάλκινων και υπόχαλκων νομισμάτων και αντικειμένων, καθώς και κραμάτων αυτών.
Περίπου 1200 νομίσματα και 150 αντικείμενα φωτογραφήθηκαν. Τα χάλκινα καθαρίστηκαν ως επί το πλείστον μηχανικά και, όπου ήταν επιβεβλημένο, χημικά ή με αμμοβολή (το ποσοστό ήταν ελάχιστο). Τα αργυρά, τα κράματα αυτών, καθώς και τα υπόχαλκα καθαρίστηκαν χημικά. Το επόμενο στάδιο μετά τον καθαρισμό είναι η αφαίρεση της υγρασίας με κλίβανο. Στα χάλκινα ακολουθεί σταθεροποίηση των χλωριόντων σε κενό αέρος και βερνίκωμα αυτών. Στα υπόχαλκα ακολουθείται η ίδια διαδικασία (διαφοροποιείται ως προς το βερνίκι). Στα αργυρά εφαρμόζεται χημικός καθαρισμός. Μετά την αφαίρεση της υγρασίας ακολουθεί βερνίκωμα.
Η κατάσταση διατήρησης των νομισμάτων και των αντικειμένων από τις ανασκαφές της Μαρώνειας γενικώς αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της υγρασίας και των αλάτων, που οφείλεται στην άμεση γειτνίαση της θέσης με τη θάλασσα.

Ολοκληρώθηκε η συντήρηση των νομισμάτων από το Ρωμαϊκό Πρόπυλο και από το αρχαίο θέατρο (από τις εργασίες του 2005). Η συντήρηση των νομισμάτων από τον αγρό Χατζηαλέξη βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης των αντικειμένων από τον αγρό Χατζηαλέξη και το αρχαίο θέατρο.

Χρηματοδότης: Γ' ΚΠΣ

Ημερομηνία:

01/01/2004 -

Τόπος:

  • Ροδόπη, Ροδόπης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Μαρία Δάρρα
Συντηρήτρια
Τηλ: 25310 22411
Fax: 25310 21517
E-mail: ithepka@culture.gr

Ετικέτες:

Έτος:

2004
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις