Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εργαστήριο Συντήρησης Χαρτιού (χειρόγραφα, κώδικες, παλαίτυπα και έγγραφα από βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους και της Χαλκιδικής)
Στις αρμοδιότητες της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εντάσσεται η συντήρηση χειρογράφων, κωδίκων, παλαιτύπων και εγγράφων αρχείου, που φυλλάσσονται στις βιβλιοθήκες των Μονών του Αγίου Όρους και σε ναούς της Χαλκιδικής.. Η συντήρηση περιλαμβάνει τρία στάδια: την προληπτική, την κυρίως συντήρηση και τη διαφύλαξη των κειμηλίων.
Στην προληπτική συντήρηση γίνεται αρχικά καταγραφή των χειρογράφων. Στη συνέχεια γίνεται καθαρισμός από εξωτερικούς επιφανειακούς ρύπους, απολύμανση και τοποθέτησή τους σε πάνινους θύλακες ή κουτιά από αντιόξινο χαρτί, προκειμένου να διατηρηθούν στις σωστές συνθήκες.
Στο στάδιο της κυρίως συντήρησης γίνεται πλύσιμο, αποξίνωση, στερέωση και αισθητική αποκατάσταση των χειρογράφων. Για τη διαφύλαξη των κειμηλίων δημιουργούνται κατάλληλοι χώροι με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, πυρασφάλεια, φωτισμό, βιβλιοστάσια και βιτρίνες έκθεσης των χειρογράφων.
Εργασίες συντήρησης χειρογράφων πραγματοποιούνται σχεδόν σ' όλες τις Μονές του Αγίου Όρους, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και τον προγραμματισμό της Εφορείας.

Χρηματοδότηση: YΠΠΟ / 10η ΕΒΑ

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/1990 -

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ιωάννης Ταβλάκης
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 2310 285163
Fax: +30 2310 251892
Email:

Αθανάσιος Χουχουτάς
Συντηρητής έργων τέχνης του ΥΠΠΟ
Τηλ: +30 2310 285163 
Fax: +30 2310 251892 
Email:​

Ετικέτες:

Έτος:

1990
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις