Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


L.Ε.Μ. - Τhe Learning Museum
Προκειμένου να εκπληρώσει τον κοινωνικό του ρόλο και ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές, το μουσείο δεν νοείται απλώς ως χώρος μάθησης αλλά καλείται να λειτουργήσει το ίδιο ως "μανθάνων οργανισμός" σε αλληλεπίδραση με το κοινό του και την τοπική κοινωνία. Το πρόγραμμα "LEM - The Learning Museum", το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Lifelong Learning Programme Grundtvig 2010-2013), αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης στο Μουσείο.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή 22 εταίρων από 17 χώρες της Ευρώπης και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ντένβερ των ΗΠΑ. Οι κύριες δράσεις του περιλαμβάνουν τη σύσταση και λειτουργία 5 θεματικών Ομάδων Εργασίας, καθώς και την παραγωγή και έκδοση ισάριθμων μελετών, τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, τη δημιουργία Δικτυακής Πύλης και το σχεδιασμό και υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος κινητικότητας εργαζομένων σε μουσεία. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο 5 Ομάδων Εργασίας επιδιώκεται η συλλογή πληροφοριών και η ανάδειξη παραδειγμάτων βέλτιστης πρακτικής από τον ευρωπαϊκό χώρο σε 5 τομείς ενδιαφέροντος, ως εξής:
- Nέες τάσεις στα Μουσεία τον 21ο αιώνα
- Μουσείο και γηράσκων πληθυσμός
- Έρευνες κοινού, τρόποι μάθησης και μουσειακή διαχείριση
- Μουσείο ως χώρος μάθησης
- Μουσείο και Διαπολιτισμικός διάλογος
Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, σχεδιάζεται και θα λειτουργήσει πιλοτικά πρόγραμμα κινητικότητας εργαζομένων σε μουσεία: από το Μάιο 2012 έως το Μάιο 2013, τέσσερις φορείς που μετέχουν ως εταίροι, και συγκεκριμένα το Μουσείο του Μάντσεστερ, τα Μουσεία της Άνω Αυστρίας, το υπαίθριο Μουσείο Jamtli της Σουηδίας και το Γαλλο-Ρωμαϊκό Μουσείο του Τόγκερεν του Βελγίου (το τελευταίο απέσπασε πρόσφατα το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου του Έτους για το 2011), παρέχουν τη δυνατότητα υποδοχής προσωπικού από μουσεία των υπολοίπων χωρών-εταίρων, για διάστημα από μερικές μέρες έως 2-3 εβδομάδες, είτε για επίσκεψη ενημέρωσης, είτε για απασχόληση σε συγκεκριμένη δράση του μουσείου και ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας.
Τέλος, η Δικτυακή Πύλη του προγράμματος, που λειτουργεί από τον Απρίλιο 2011, αποτελεί κεντρική πηγή πληροφόρησης κάθε ενδιαφερόμενου σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη στον τομέα της δια βίου μάθησης στα μουσεία, συγκεντρώνοντας άρθρα, μελέτες, βιβλιοπαρουσιάσεις, ειδήσεις για εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ.
Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση www.lemproject.eu

Χρηματοδότες
Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Πρόγραμμα για τη Δια Βίου Μάθηση 2007-2013), Ινστιτούτο για την Καλλιτεχνική, Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά της Περιφέρειας Εmilia Romagna (Ιταλία), Κρατικά Μουσεία Άνω Αυστρίας (Αυστρία), Γαλλο-ρωμαϊκό Μουσείο (Βέλγιο), Ένωση Μουσείων Γερμανίας (Γερμανία), Ένωση Μουσείων Δανίας (Δανία), Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού-Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων-Τμήμα Εκθέσεων & Μουσειολογικής Έρευνας (Ελλάδα), Ένωση Μουσείων Φινλανδίας (Φινλανδία), Υπουργείο Πολιτισμού Ισπανίας-Τμήμα Κρατικών Μουσείων (Ισπανία), Cap Sciences (Γαλλία), Εθνική Πινακοθήκη Ιρλανδίας (Ιρλανδία), Βιβλιοθήκη Chester Beatty (Iρλανδία), Πόλη του Τορίνο (Ιταλία), Amitié (Iταλία), Ακαδημία Μουσείου Rumsiskes (Λιθουανία), Εθνικό Μουσείο Τέχνης Λετονίας (Λετονία), Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων (ΕΜΥΑ), Εθνογραφικό Μουσείο Sverresborg Troendelag (Νορβηγία), Εθνικό Δίκτυο Μουσείων Ρουμανίας (Ρουμανία), Κέντρο Μάθησης για την Πολιτιστική Κληρονομιά των Βορείων Χωρών (Σουηδία), Μουσεία της Γλασκόβης/Glasgow Life (Ην. Βασίλειο), Μουσείο του Μάντσεστερ (Ην. Βασίλειο), Εθνικό Ινστιτούτο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ην. Βασίλειο), Πανεπιστήμιο του Ντένβερ-Μουσείο Ανθρωπολογίας (Η.Π.Α.).

Ημερομηνία:

01/11/2010 - 31/10/2013

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Μargherita Sani
Kεντρική Συντονίστρια του Προγράμματος
Istituto per i Beni Culturali della Regione Emilia-Romagna, Italy
E-mail:MaSani@regione.emilia-romagna.it

Ετικέτες:

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις