Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Μελέτη ωρίμανσης κατασκευής μόνιμων στεγάστρων στα μέγαρα Α και Β στο Μυκηναϊκό οικισμό Διμηνιού - Ιωλκός
Το ανακτορικό συγκρότημα του Διμηνίου χτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. σε πεδινή έκταση ανάμεσα στο λόφο με τον Νεολιθικό οικισμό και το κυρίως τμήμα του μυκηναϊκού οικισμού. 'Ένα πρόπυλο στο δρόμο που διέσχιζε τον οικισμό οδηγούσε στο ανάκτορο. Το ανάκτορο αποτελείται από δύο μεγάλα μέγαρα που πλαισιώνονται από άλλα μικρότερα κτίρια και συνδέονται με μία εσωτερική αυλή. Το πρώτο ονομάσθηκε ''Μέγαρο Α'', έχει προσανατολισμό Α-Δ και η είσοδός του βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Αποτελείται από δύο πτέρυγες δωματίων που συνδέονται μεταξύ τους με διάδρομο. Στη βόρεια πτέρυγα βρίσκονται οι κύριοι χώροι διαμονής, ενώ στη νότια πτέρυγα οι βοηθητικοί και εργαστηριακοί χώροι. Οι τοίχοι του ''Μεγάρου Α'' σώζονται αρκετά καλά, σε ικανό ύψος και είναι επιχρισμένοι, όπως και τα δάπεδα, με λευκό ασβεστοκονίαμα. Προς τα βόρεια και προς τα νότια του κτηρίου αναπτύσσονται δύο ανεξάρτητες πτέρυγες αποθηκών. Το δεύτερο κτήριο ονομάσθηκε ''Μέγαρο Β'' και περιλάμβανε επίσης δύο πτέρυγες δωματίων που χωρίζονταν από διάδρομο.. Οι τοίχοι του ήταν καλυμμένοι με επάλειψη πηλού που διατηρήθηκε άριστα σε ορισμένα σημεία λόγω της φωτιάς, ενώ το δάπεδό του ήταν κατασκευασμένο από παχύ στρώμα πηλού με ενίσχυση από ασβέστη και χαλίκια. Και τα δύο κτήρια καταστράφηκαν από ισχυρή πυρκαγιά στο τέλος του 13ου αι. - αρχές 12ου αι. π.Χ.
Η σκοπιμότητα του έργου προκύπτει από την πρωταρχική ανάγκη να προστατευθούν οι υπάρχουσες αρχαιότητες (μεγάλη ποσότητα κεραμικής στις αποθήκες του Μεγάρου Β) καθώς και τα ευπαθή υλικά (ασβεστοκονιάμματα, εστίες, πήλινος βωμός, κλπ) που διατηρήθηκαν κατά χώραν μέσα στο ανακτορικό συγκρότημα του μυκηναϊκού οικισμού.
Εξάλλου, επειδή στο μυκηναϊκό οικισμό Διμηνίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Β΄ και Γ΄ Κ.Π.Σ. εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης (στερεώσεις οικοδομικών λειψάνων, συντηρήσεις ασβεστοκονιαμμάτων, διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου με διαδρόμους επισκεπτών, ενημερωτικές πινακίδες και χώροι στάθμευσης), με την κατασκευή των μόνιμων στεγάστρων πάνω από το ανακτορικό συγκρότημα θα ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων, ώστε να καταστεί πλήρως επισκέψιμο το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου.
Το έργο περιλαμβάνει α) διενέργεια διερευνητικών τομών, όπου απαιτείται για τη θεμελίωση των στεγάστρων λαμβάνοντας υπόψη τις γεωφυσικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί β) επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση και γ) παραγωγή πληροφοριακού υλικού.
Πιο αναλυτικά οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν είναι οι εξής:
• Κατασκευή δύο μόνιμων στεγάστρων πάνω από το ανακτορικό συγκρότημα που θεωρείται απαραίτητη αφενός για την προστασία των Μεγάρων (δάπεδα με κονιάματα) και των ευρημάτων τους και αφετέρου για να επιτευχθεί η δυνατότητα ολοκληρωμένης επίσκεψης του οικισμού ως αδιάσπαστου συνόλου.
• Διενέργεια διερευνητικών τομών στα πέδιλα των στεγάστρων και να ληφθεί υπόψη ότι έχουν προηγηθεί γεωφυσικές έρευνες
• Αεροφωτογράφηση μυκηναϊκού οικισμού
• Επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση
• Παραγωγή πληροφοριακού υλικού



Χρηματοδότης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πολιτισμός
Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς(ΕΣΠΑ)

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/10/2011 - 31/12/2013

Τόπος:

  • Βόλος, Μαγνησίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη
ΠΕ Αρχαιολόγος - Προϊσταμένη Α.Ι.Θ.Σ.
Τηλ: +30 24210 21288
Fax: +30 24210 24289
e-mail: aiths@culture.gr

Ετικέτες:

Έτος:

2011

Είδος Προγράμματος:

Ελληνικό/συνεργασία
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις