Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ανάδειξη - ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου Γιτάνης Θεσπρωτίας
Το έργο, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2003 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2007, περιλαμβάνει εργασίες υποδομής, καθώς και εργασίες ανάδειξης - ανάπλασης σε ένα μεγάλο τμήμα ενός ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Θεσπρωτίας, αυτού της Γιτάνης, πρωτεύουσας της Θεσπρωτίας από την ίδρυσή της το 335/330 π.Χ. έως την καταστροφή της από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. και έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών.
Το συγκεκριμένο έργο, σε συνδυασμό με τα ανάλογα έργα που θα πραγματοποιηθούν και στους υπόλοιπους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δικτύου επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων διάσπαρτων σε όλη την έκταση του Νομού.
Παράλληλα, θα προστατευθεί και θα αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσπρωτίας, θα συντηρηθεί και αποκατασταθεί ένα μνημείο σημαντικό για την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της περιοχής της Ηπείρου, ενώ με την περαίωση του έργου θα αναβαθμιστούν οι πολιτιστικές υποδομές του νομού Θεσπρωτίας και θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και με τη λειτουργία του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου ως επισκέψιμου από το κοινό.
Στα πλαίσια του έργου προβλέπεται να πραγματοποιηθούν:
Α. Περιφράξεις - διαμόρφωση εισόδου αρχαιολογικού χώρου καθώς και του χώρου στάθμευσης οχημάτων.
Β. Εγκατάσταση δικτύων κοινής ωφέλειας (φωτισμός, ύδρευση, πυρασφάλεια) - Κατασκευή κτηρίου εισόδου (φυλακείου) και χώρου εξυπηρέτησης κοινού - Διαμόρφωση διαδρομής περιήγησης και δημιουργία χώρων θέασης επισκεπτών - Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και πινακίδων σήμανσης κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης.
Γ. Αποψιλώσεις - Καθαρισμοί - Αποχωματώσεις - Απομάκρυνση σύγχρονων επιχώσεων - Τακτοποίηση καταπεσμένου ή συσσωρευμένου αρχαίου και νεότερου οικοδομικού υλικού - Στερέωση μικρών τμημάτων των οχυρώσεων και των αρχαίων κτηρίων και στέγαση των ευπαθών τμημάτων τους.
Δ. Έκδοση ενημερωτικού υλικού σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Ημερομηνία:

01/01/2003 - 31/10/2006

Τόπος:

  • Ελλάδα

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Λάμπρου Βασιλική
Αρχαιολόγος ΛΒ΄ ΕΠΚΑ
τηλ. 2665029177
fax 2665025133

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις