Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ανάδειξη - ανάπλαση απαλλοτριωμένων αρχαιολογικών χώρων Παλαιόπολης Κέρκυρας

Το έργο, το οποίο θα εκτελεσθεί από το Σεπτέμβριο 2002 ως το Μάιο του 2005, περιλαμβάνει εργασίες υποδομής, καθώς και εργασίες ανάδειξης - ανάπλασης σε τμήμα των απαλλοτριωμένων αρχαιολογικών χώρων της Παλαιόπολης - αρχαία Αγορά και λιμενικές εγκαταστάσεις, συνολικής έκτασης 11,5 στρεμ., καθώς και ρωμαϊκά λουτρά, έκτασης 3,2 στρεμ. Το έργο στοχεύει παράλληλα και σε μία μελλοντική σύνδεση με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Παλαιόπολης - Πύργος Νεραντζίχας και Ναός Αρτέμιδας - και στη διαμόρφωση ενός ενιαίου αρχαιολογικού περιπάτου στην περιοχή.

Με την ανάδειξη - ανάπλαση των αρχαιολογικών χώρων της Παλαιόπολης στα απαλλοτριωμένα οικόπεδα Κοκοτού, Κατέχη, Κασφίκη και Αρταβάνη, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος και προσβάσιμος από το ευρύ κοινό, αρχαιολογικός χώρος μέσα στην πόλη της Κέρκυρας.

Η ανάδειξη των εν λόγω χώρων, σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας και την ολοκλήρωση της έκθεσης των αρχαιοτήτων της Παλαιόπολης στο Μουσείο Μon Repos, την ανάδειξη του συνόλου του κτήματος Μon Repos και των μνημείων που βρίσκονται σε αυτό, αλλά και την εκ των υστέρων σύνδεσή τους με τους χώρους του Πύργου Νεραντζίχας και του Ναού Αρτέμιδας, και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ή πραγματοποιούνται από την 8η Ε.Β.Α. στα βυζαντινά μνημεία της περιοχής, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ολοκληρωμένης εικόνας της ιστορικής εξέλιξης της περιοχής για τον επισκέπτη.

Στα πλαίσια του έργου προβλέπεται να πραγματοποιηθούν:

Α. Ολοκλήρωση της περίφραξης των χώρων και διαμόρφωση των εισόδων τους.
Β. Εγκατάσταση δικτύων κοινής ωφέλειας (φωτισμός, ύδρευση, πυρασφάλεια) - Κατασκευή κτηρίων εισόδου (φυλακείων) και χώρων εξυπηρέτησης κοινού - Διαμόρφωση των διαδρομών περιήγησης των επισκεπτών - Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και πινακίδων σήμανσης κατά μήκος των διαδρομών περιήγησης
Γ. Αποψιλώσεις - Καθαρισμοί - Αποχωματώσεις - Απομάκρυνση σύγχρονων επιχώσεων - Αποστραγγιστικά έργα και στεγανοποίηση των χώρων για την αποτελεσματικότερη προστασία τους - Στερέωση μικρών τμημάτων των αρχαίων κτηρίων και στέγαση των ευπαθών τμημάτων τους - Συντήρηση δωματίων με ψηφιδωτά, πλακόστρωτων κλπ.
Δ. Έκδοση ενημερωτικού υλικού σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/09/2002 - 31/05/2005

Τόπος:

  • Κέρκυρα, Κέρκυρας

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Αγλαΐα Καραμάνου
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 26610 38124,
Fax: +30 26610 43492
e-mail: hepka@culture.gr

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις