Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Archi-med
To Archi-med είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα χωροταξικού σχεδιασμού για την περιοχή της Μεσογείου και περιλαμβάνει τέσσερις ενέργειες. Η ενέργεια 3 πραγματοποιείται από τα Υπουργεία Πολιτισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας. Στόχοι του είναι η προστασία και ανάδειξη των μνημείων οχυρωματικής αρχιτεκτονικής μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Μέσα από τη δημιουργία δικτύων οχυρωματικής αρχιτεκτονικής προβάλλεται η οχυρωματική αρχιτεκτονική των Ιωαννιτών Ιπποτών και των Ενετών στην περιοχή της Μεσογείου. Έτσι τελικός στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση, αλλά και η διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε το 1996 και η υλοποίησή του πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο του 1999 έως το Δεκέμβριο του 2001. Στην ενέργεια 3 συμμετείχαν τα Υπουργεία Πολιτισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας, τα οποία είχαν και το συντονισμό του προγράμματος. Την υλοποίηση του προγράμμτος ανέλαβε η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων με τη συμμετοχή τεσσάρων Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της 4ης της 5ης, της 6ης και της 8ης και του Ιnstituto Centrale per il Restauro.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τοέργο 3.1, το οποίο είναι ο χάρτης κινδύνων της πολιτιστικής κληρονομιάς και 3.2, το οποίο είναι η χαρτογράφηση ιστορικών μεταναστευτικών κινήσεων. Το 3.1 αποτελεί μία πιλοτική ψηφιακή εφαρμογή για τη Δωδεκάνησο και το 3.2 αποτελείται από την τεκμηρίωση 22 ελληνικών και 26 ιταλικών κάστρων και τη δημιουργία βάσης δεδομένων καιέντυπης έκδοσης.
Το έργο αποτελεί ένα διακρατικό αρχείο που προορίζεται για τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες που διαχειρίζονται τα μνημεία.

Ημερομηνία:

01/01/1999 - 31/12/2001

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Μαρία Θεοδώρου (εθνική συντονίστρια), Αρχιτέκτων
Αμαλία Τσιτούρη, Αρχαιολόγος
Άννα Τρυποσκούφη, Αρχαιολόγος
 
Ελλάδα
4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Μ. Μιχαηλίδου
5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Α.Μπακούρου
6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Μ. Γεωργοπούλου- Βέρρα
8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Φρ. Κεφαλλωνίτου

Ιταλία
Ministero per i Beni Culturali e Ambientali
A. Bianchi

Ετικέτες:

Έτος:

1999

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις