Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αποκατάσταση της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης στην Καρδιά Νισύρου
Η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στη θέση Καρδιά της Νισύρου είναι η πιο σημαντική από αρχιτεκτονικής άποψης εκκλησία του νησιού.Ανήκει στον τύπο του στυαροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, της παραλλαγής του απλού τετράστυλου. Στον αρχιτεκτονικό αυτό τύπο ανήκουν σχετικά λίγες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα, ανάμεσά τους η Παναγία του Κάστρου, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (Ντεμιρλί) της μεσαιωνικής πόλης, ό Άγιος Ιωάννης στην ακρόπολη της Λίνδου, ο ανώνυμος ναός της Φιλερήμου, όλες στη Ρόδο, το καθολικό της Μονής Θεολόγου Πάτμου και η Παναγία στ' Ασφενδιού της Κω.
Το πρόσθετο ενδιαφέρον της εκκλησίας της Νισύρου είναι το γεγονός ότι διασώζει λείψανα τοιχογραφιών που επιτρέπουν να χρονολογηθεί τόσο ο ναός, όσο και η σειρά των συγγενών αρχιτεκτονικά εκκλησιών του νησιωτικού χώρου.
Στο χώρο του Ιερού κεφάλι αγίας Κυριακής και οι ολόσωμοι Ιωάννης Πρόδρομος και Παύλος θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα τέλη του 11ου αιώνα.
Η τέχνη που αντιπροσωπεύουν αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα ελάχιστα μνημεία του 11ου και αυτά του τέλους του 12ου αιώνα στο χώρο της Δωδεκανήσου.
Η παναγία Φανερωμένη βρίσκεται στην περιοχή Σταυροί, με πλούσια αρχιτεκτονικά λείψανα της παλαιοχριστιανικής και μεσοβυζαντινής περιόδου, μόνοι μάρτυρες μίας εποχής για την οποία λείπουν τα ιστορικά κείμενα και οιγνώσεις μας είναι ποκλύ περιορισμένες.
Η εκκλησία απειλούνταν με ολοκληρωτική κατάρρευση αν δεν λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα.
Στη δεκαετία του '40 κατέπεσε το βόρειο τμήμα της στέγασης και μεγάλο μέρος του τρούλου.Η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προχώρησε σε άμεσες σωστικές ενέργειες. Το μνημείο "οπλίστηκε" με την υπόδειξη αρχιτέκτονα και "στεφανώθηκαν" οι τοιχογραφίες από συνεργείο συντηρητών της Υπηρεσίας.

Μετά από την έγκριση της σχετικής μελέτης αποκατάστασης του μνημείου από τα ρμόδια όργανα του ΥΠ.ΠΟ., στόχος του φετεινού προγράμματος είναι η αποκατάσταση του τρούλου του ναού, έτσι ώτσε να σταματήσει η περαιτέρω φθορά.
Ο οριστικός στόχος σε χρονικό ορίζοντα δύο-τριών ετών είναι η οριστική αποκατάσταση του ναού, η συντήρηση των τοιχογραφιών του, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και η πρόσβαση σε αυτό μέσω του παλαιού μονοπατιού, το οποίο θα πλακοστρωθεί.

Ημερομηνία:

01/01/2002 -

Τόπος:

  • Νίσυρος, Δωδεκανήσου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Υπεύθυνος: Αγγελική Κατσιώτη
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 241025500
Fax: +30 241021954

Βιβλιογραφία:

  • Κατσιώτη Αγγελική, "Οι παλαιότερες τοιχογραφίες του Αγίου Γεωργίου του Πλακωτού στη Μαλώνα της Ρόδου. παρατηρήσεις στην τέχνη του 1ου αιώνα στα Δωδεκάνησα", Δελτίον Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας ΚΓ', Αθήνα, 2002, σ. 116.

Ετικέτες:

Έτος:

2002

Είδος Προγράμματος:

Ελληνικό/συνεργασία
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις