Το συνέδριο με τίτλο "Επιγραφές και Ιστορία της Χίου: Συμπόσιον εις μνήμην G. W. Forrest" πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Μαϊου 2002 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, με συνδιοργάνωση της Κ' ΕΠΚΑ και της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας.
Ο σκοπός του συνεδρίου ήταν να τιμήσει τη μνήμη του George Forrest (1925-1997), καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος συνεισέφερε πολλά στη μελέτη και δημοσίευση των επιγραφών της Χίου και συνέβαλε ουσιωδώς στη μελέτη της ιστορίας του νησιού. Παράλληλα το συνέδριο κατέστησε κα πάλι επίκαιρο το ζήτημα της συγκεντρωτικής έκδοσης των επιγραφών της Χίου.
Οι επιγραφές της Χίου είναι διακριτή ενότητα μεταξύ των ελληνικών επιγραφών. Ο αριθμός τους είναι μεγάλος (περί τις 670). Πάμπολλες έχουν βαρύνουσα σημασία για την ιστορία της νήσου και προσφέρουν ποικίλλες πληροφορίες, οι οποίες είτε είναι άγνωστες είτε συμπληρώνουν όσα γνωρίζουμε από τους αρχαίους συγγραφείς. Μερικές, όπως η Α' επιστολή του Μ. Αλεξάνδρου, η περί της πολιτικής οργανώσεως της Χίου, η περί της Δοφίτιδος επιγραφή κ.ά., έχουν ιδιαίτερη αξία όχι μόνο για τη χιακή ιστορία, αλλά και γενικότερα για την ελληνική.
Μετά την πρώτη (1908) συγκεντρωτική έκδοση των χιακών επιγραφών από τον γυμνασιάρχη Γεώργιο Ζολώτα, η οποία παρά τις επιστημονικές αδυναμίες της παραμένει χρήσιμο βοήθημα στους ερευνητές, δεν έγινε δυνατή μια νέα έκδοση σύμφωνη με τις επιταγές της επιστήμης.
Η Ακαδημία των Επιστημών του Βερολίνου ήδη από τις αρχές του 20ου αι. είχε εντάξει στο πρόγραμμά της (Inscriptiones Graecae) και την έκδοση τόμου με επιγραφές της Χίου και της Σάμου.
Οι Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι κατά σειρά ανέλαβαν το έργο, παρά την επιτευχθείσα εργασία δεν ολοκλήρωσαν την προσπάθεια. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 η Ακαδημία ανέθεσε το έργο στον George Forrest. Εκείνος μελέτησε πάμπολλες επιγραφές, έκανε μεγάλο μέρος της αναγκαίας για τη δημοσίευση προπαρασκευαστικής εγασίας και δημοσίευσε αρκετές. Μακρά ασθένεια και ο θάνατος εμπόδισαν την ολοκλήρωση του έργου.
Η προθυμία συνεργασίας εκ μέρους της Ακαδημίας, Άγγλων ιστορικών και επιγραφικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μελών της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας, τα οποία έχουν φέρει σε πέρας μέγαλο μέρος της προπαρασκευαστικής εργασίας, και η επιθυμία της Κ' ΕΠΚΑ να ολοκληρωθεί η συγκεντρωτική δημοσίευση των επιγραφών της Χίου οδήγησαν στην οργάνωση του Συμποσίου, ώστε εκτός των επιστημονικών ανακοινώσεων να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.
Το Συμπόσιο "Επιγραφές και Ιστορία της Χίου: Συμπόσιον εις μνήμην G. W. Forrest" αποτελούσε στην ουσία στρογγυλή τράπεζα, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες ασχολούμενοι με τις επιγραφές και την ιστορία της αρχαίας Χίου.
Από το εξωτερικό συμμετείχαν με ανακοινώσεις ο Robert Parker, καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι δόκτορες Robin Lane Fox, Peter Derow και ο Charles Crowther, υπεύθυνος του Centre for the Study of the Ancient Documents του ίδιου Πανεπιστημίου. Επίσης συμμετείχε ο Simon Hornblower, καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εκ μέρους της Ακαδημίας του Βερολίνου, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της επιστημονικής επιτροπής των Inscriptiones Graecae, έλαβε μέρος ο καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Marburg κ. R.M. Errington.
Από τους Έλληνες επιστήμονες συμμετείχε η διευθύντρια της Κ' ΕΠΚΑ κ. Αγλαϊα Αρχοντίδου, η κ. Γεωργία Μαλούχου, μέλος της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας και ερευνήτρια στην Αρχαιολογική Εταιρεία, καθώς και ο γραμματέας της Επιγραφικής Εταιρείας και εκδότης του περιοδικού HΟΡΟΣ κ. Άγγελος Ματθαίου.
Εκτός των ανωτέρω αναφερομένων, τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε και η κ. Μargaret Forrest.
Μετά το πέρας των εργασιών του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή των συμμετεχόντων στο Εμποριό.