Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Επιγραφική Συλλογή - Δημοσίευση αρχαίων επιγραφών
Σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή, ταύτιση, φωτογράφιση και τακτοποίηση ενεπίγραφων μελών που φυλάσσονται στις αποθήκες και στους υπαίθριους χώρους της Εφορείας και του Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς επίσης και η δημοσίευση των επιγραφών και η έκθεση των σημαντικότερων σε ειδική πτέρυγα του Μουσείου Ρόδου (ισόγειο οικίας Villaragut).

Η Ρόδος, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ανατολικής Μεσογείου κατά την ελληνιστική περίοδο, έχει δώσει πλήθος επιγραφών που είναι πολύτιμοι φορείς πληροφοριών για τη δημόσια ζωή, τις εμπορικές σχέσεις, τις οικονομικές συναλλαγές, τον ιδιωτικό βίο, τη θρησκευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Οι ανασκαφές στην πόλη και τα νεκροταφεία πληθαίνουν καθημερινά το νέο υλικό, από το οποίο ελάχιστο έχει δεί έως τώρα το φώς της δημοσιότητας.
Με τις χρηματοδοτήσεις των Υπουργείων Πολιτισμού και Αιγαίου η Εφορεία προχώρησε στην πρόσληψη αρχαιολόγων για την καταγραφή των ενεπίγραφων μελών. Οι επιγραφές φωτογραφίζονται και παράγονται έκτυπα για τη δημιουργία αρχείου εκτύπων. Αρχισε η ηλεκτρονική καταχώριση των επιγραφών και η αρχειοθέτηση των εκτύπων σε ειδικά ερμάρια. Εχει συνταχθεί και εγκριθεί από το ΚΑΣ η Μουσειολογική και Μουσειογραφική μελέτη της Επιγραφικής Συλλογής.

Χρηματοδότης: Yπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Αιγαίου

Ημερομηνία:

01/01/2000 -

Τόπος:

  • Ρόδος, Δωδεκανήσου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ι. Παπαχριστοδούλου
Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων

Αναστασία Δρελιώση
Αρχαιολόγος


e-mail: kbepka@culture.gr
Βιβλιογραφία:

  • Kontorini V., Inscriptions Inedites relatives a l'histoire et aux cultes de Rhodes au IIeme et au Iere s.av.J.C., Rhodiaka I, 1983
  • Maiuri Α., Nuova Silloge di Epigrafi in Rodi e Kos, 1925
  • Παπαχριστοδούλου I., Οι αρχαίοι ροδιακοί δήμοι, Αθήνα, 1989
  • , Inscriptiones gracae XII, 1, ------------, x.x.

Ετικέτες:

Έτος:

2000

Είδος Προγράμματος:

Ελληνικό/συνεργασία
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις