Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Δρόμοι του ορθόδοξου μοναχισμού - Μοναστήρια της Εγνατίας Οδού
Mέσα από ένα μεγάλο οδοιπορικό που απλώνεται από τις όχθες της λίμνης Αχρίδας και των Πρεσπών ως το Καστελόριζο και από την Κρήτη στον Πύργο (Μπουργκάς) της Μαύρης Θάλασσας, 236 μοναστήρια - μνημεία βυζαντινού πολιτισμού αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς της πολιτιστικής διαδρομής που οριοθετείται από την Εγνατία Οδό και τις προεκτάσεις της, και απεικονίζονται σε τρεις πολιτιστικούς οδηγούς και τρία ντοκυμαντέρ.
Προσκαλούν το σύγχρονο οδοιπόρο, προσκυνητή και επισκέπτη να έλθει σε επαφή με τους χώρους άσκησης και λατρείας, με σκοπό τη βαθύτερη γνώση της ορθόδοξης παράδοσης των λαών της νότιας Βαλκανικής.
Οι τρεις πολιτιστικοί οδηγοί έχουν εκδοθεί σε τρεις γλώσσες, με 480 σελίδες, περισσότερες από 1200 πρωτότυπες φωτογραφίες, και 236 μοναστήρια-μνημεία βυζαντινού πολιτισμού. Είναι μια καταγραφή μονών σε περιοχές από τις δυο πλευρές των συνόρων της Ελλάδος με την Αλβανία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Βουλγαρία. Επισημαίνουν τη σημασία τους από ιστορική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική πλευρά.
Στους τρεις τόμους προτείνονται ισάριθμα οδοιπορικά. Το πρώτο οδοιπορικό περιλαμβάνει την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και τη νότια Αλβανία, το δεύτερο την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη νότια ΠΓΔ της Μακεδονίας και τη νότια Βουλγαρία και το τρίτο οδοιπορικό περιλαμβάνει την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο. Τις ίδιες περιοχές διατρέχουν και τα τρία ντοκυμαντέρ. Οι οδηγοί και τα ντοκυμαντέρ φιλοδοξούν να αποτελέσουν ζωντανή μαρτυρία για ένα σημαντικό τμήμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς.

Για το υλικό των τριών πολιτιστικών οδηγών πατείστε εδώ

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/06/2001 - 31/12/2001

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Ετικέτες:

Έτος:

2001

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις