Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εικόνες της πόλης στον Χρόνο
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Εικόνες της πόλης στον Χρόνο" σχεδιάστηκε με σκοπό να πλαισιώσει την ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας και εποπτικού υλικού που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ευρωπαίκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013 και φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες της Α΄ βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, επιδιώκει να κατανοήσουν οι μαθητές τις αλλαγές της πόλης μέσα στον χρόνο, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να αποκτήσουν ερεθίσματα για μια διεισδυτική ματιά στην πόλη, στο παρελθόν και το μέλλον της.
Οι δραστηριότητες που απευθύνονται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Α΄ τάξης Γυμνασίου, αφορούν παιχνίδια αντιστοίχησης φωτογραφιών που απεικονίζουν κοινά σημεία και περιοχές της πόλης στις αρχές του 20ου αιώνα και σήμερα, σύνθεση ιστοριών μέσα από φωτογραφίες της πόλης και των κατοίκων της από περασμένες εποχές, συζήτηση και ανάλυση πρωτογενούς υλικού που φέρνουν οι μαθητές και αφορά στους ίδιους ή το παρελθόν της οικογένειάς τους. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται διάλογος για την εικόνα της πόλης μέσα στον χρόνο, τις αλλαγές και τους λόγους που τις προκάλεσαν, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να παρουσιάσουν την «πόλη των ονείρων τους» μέσα από ζωγραφική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας.
Για τους μαθητές Γυμνασίου οι δραστηριότητες εμπλουτίζονται με επιδαπέδιο Χρονολόγιο, όπου αποτυπώνεται η ιστορική πορεία της πόλης από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα, ενώ οι μαθητές καλούνται να τοποθετήσουν με χρονική αλληλουχία όλα τα σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή της πόλης. Οι μεγαλύτερες ηλικιακά σχολικές ομάδες (Γ΄ Γυμνασίου και Α΄-Γ΄ Λυκείου) με την καθοδήγηση και των εκπαιδευτικών τους, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το εποπτικό υλικό της έκθεσης σαν αφορμή ώστε να εμπλακούν ενεργά με την πρωτογενή έρευνα της τοπικής ιστορίας, τη συγκέντρωση παλιών φωτογραφιών, γραπτών μαρτυριών, δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο κ.α., δραστηριότητες που εντάσσονται σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες του προγράμματος σπουδών με αναφορές στην τοπική ιστορία είτε με εργασίες μαθημάτων της ευέλικτης ζώνης.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2015 -

Τόπος:

  • Ηγουμενίτσα, Θεσπρωτίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Δήμητρα Δρόσου
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 26650 21 417
Fax: +30 26650 25 133
Email: amig@culture.gr, efathe@culture.gr

Λάζου Θεοδώρα
Ιστορικός-Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 26650 21 417
Fax: +30 26650 25 133
Email: amig@culture.gr, efathe@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • Σπύρος Μελετζής., Φωτογραφίζοντας τη Θεσπρωτία, εκ. Μελάνι,, 2004
  • Πόπη Μαρνέλη-Πιτούλη,, Η πολιτεία και ο δημιουργός της, εκ. Δωδώνη,, 1986
  • Βασίλης Κραψίτης,, Ταξίδι στην Ήπειρο, εκ. Μαυρίδης,, 1960
  • Κωνσταντίνος Λώμης, Αναστάσιος Βασιάδης,, «Ανθρώπινες σχέσεις…εν Ηγουμενίτση. Αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια», εκ. Αντιμόνιον,, 2005

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρ-Πα 09:00-14:00
Χώρος λειτουργίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Ηλικίες: Νηπιαγωγείο, Α΄- ΣΤ΄ Δημοτικού, Α΄- Γ΄ Γυμνασίου, Α΄- Γ΄ Λυκείου ​​

Έτος:

2015
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις