Το πρόγραμμα στοχεύει να γνωρίσουν τα παιδιά τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο, να τις συγκρίνουν με τις σημερινές, να πληροφορηθούν για τις βασικές ομάδες τροφίμων που συναντάμε στην αρχαιότητα και τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, να εξοικειωθούν με την έννοια του χρόνου μέσα από την επαφή τους με τα μαγειρικά σκεύη και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου και, τέλος, να έρθουν σε επαφή με τη νέα τεχνολογία μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων στον διαδραστικό πίνακα.
Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία της διατροφής στην αρχαία Ελλάδα μέχρι και τους βυζαντινούς χόνους, με αναφορά στις ομάδες τροφίμων που ήταν ιδιαίτερα αγαπητές αλλά και στις τροφές που ήταν άγνωστες, στον τρόπο μαγειρέματος των τροφών, στα βασικά γεύματα, στα σκεύη προετοιμασίας και σερβιρίσματος του φαγητού αλλά και στα σκεύη μεταφοράς και αποθήκευσης του λαδιού και του κρασιού, στα ιδιωτικά και επίσημα γεύματα, στον τρόπο προμήθειας των προϊόντων κ.α.
Το εκπαιδευτικό διαφοροποιείται ως προς τις παρεχόμενες πληροφορίες και τις δραστηριότητες, ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες που θα συμμετέχουν.
Το πρόγραμμα υλοποιείται: α) στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, καθώς οι βασικές δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνει είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα εκθέματα, αλλά και τον διαδραστικό πίνακα και β) στη σχολική τάξη, μετά από κατάλληλη προσαρμογή, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης στο Μουσείο.