Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Χώμα, νερό, φωτιά. Ένα ταξίδι στον κόσμο του πηλού
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος "Χώμα, Νερό, Φωτιά. Ένα ταξίδι στον κόσμο του πηλού" παρουσιάζεται η εξέλιξη της κεραμικής τέχνης από τους προϊστορικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους. Γίνεται αναφορά στην απαρχή της κεραμικής τεχνολογίας, στις πρώτες ύλες, στα στάδια επεξεργασίας του πηλού, στον κεραμικό τροχό, στο ψήσιμο των αγγείων κ.α. Παράλληλα, επιδιώκεται η εξοικείωση των παιδιών με τα βασικά σχήματα, τις τεχνικές κατασκευής και διακόσμησης, αλλά και τη χρήση των διαφόρων αγγείων.
Σχεδιάστηκε για να υλοποιείται στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, καθώς το περιεχόμενο και οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στα έντυπα που το συνοδεύουν, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα εκθέματα του Μουσείου.
Το πρόγραμμα αρθρώνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ξεκινάει με συζήτηση των εμψυχωτών με τους μαθητές, διευκρινίζοντας την έννοια του μουσείου και τον ρόλο του στη σύγχρονη κοινωνία. Στη συνέχεια οι μαθητές εισάγονται στο θέμα του προγράμματος μέσω μίας προβολής power point, η οποία αποτελεί αφορμή για συζήτηση και σχολιασμό, ενώ οι εμψυχωτές κατευθύνουν και ανατροφοδοτούν τον διάλογο, θέτοντας τα ερωτήματα.
Κατά το δεύτερο μέρος, περιηγούνται στις αίθουσες του μουσείου, όπου και αναζητούν, παρατηρούν, αναγνωρίζουν και καταγράφουν μουσειακά εκθέματα, διατυπώνοντας κάθε φορά τις απόψεις τους σχετικά με τον τρόπο κατασκευής, τη χρήση και τη διακόσμησή τους. Στη συνέχεια οι μαθητές χρησιμοποιούν πηλό για να φτάξουν τα δικά τους αγγεία και τέλος αποτυπώνουν τις εντυπώσεις τους από το πρόγραμμα δημιουργώντας τα δικά τους ζωγραφικά έργα.
Με την αποχώρησή τους μαθητές και εκπαιδευτικοί παίρνουν μαζί τους αναμνηστικά βιβλιαράκια.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2015 -

Τόπος:

  • Ηγουμενίτσα, Θεσπρωτίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Λάζου Θεοδώρα
Ιστορικός-Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 26650 21 417
Fax: +30 26650 25 133
Email: amig@culture.gr, efathe@culture.gr


Τζωρτζάτου Αντωνία
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 26650 21 417
Fax: +30 26650 25 133
Email: amig@culture.gr, efathe@culture.gr

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρ-Πα 09:00-14:00
Χώρος λειτουργίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Ηλικίες: Ε΄-ΣΤ΄τάξεις Δημοτικού Σχολείου, Α΄ και Β΄τάξη Γυμνασίου

Έτος:

2015
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις