Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Γνωριμία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου
Σε μικρές πόλεις και νησιά, όπως είναι η Κίμωλος, είναι σημαντικό το Αρχαιολογικό Μουσείο να αποτελεί σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε να συνδεθεί με την τοπική ιστορία και να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν.

Το έντυπο "Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου - Οδηγός για μικρούς αρχαιολόγους" αποτελεί τη βάση μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης που έχει στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά το Αρχαιολογικό Μουσείο, να εξοικειωθούν με το μουσειακό χώρο, να γίνει η επίσκεψη στο μουσείο μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία, να εξελιχθούν μέσα από τα εκθέματα οι ικανότητες τους (παρατηρητικότητα, μνήμη, φαντασία, δημιουργικότητα, συναισθηματική έκφραση κ.λ.π.), να αποκτήσουν «εργαλεία» και τρόπους για ανεξάρτητη μάθηση, να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους και να ενδιαφερθούν για την πολιτιστική κληρονομιά.

Το έντυπο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου» (2003-2005) ενταγμένου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2000-2006 με φορέα υλοποίησης την ΚΑ΄ ΕΠΚΑ, που συγχρηματοδοτήθηκε κατά ποσοστό 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α) και κατά 25% από πόρους του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο «Οδηγός για Μικρούς Αρχαιολόγους» που προσφέρει στους μαθητές το Αρχαιολογικό Μουσείο Κίμωλου δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να δουν, να παρατηρήσουν, να βγάλουν συμπεράσματα και να κατανοήσουν μέσα από τα εκθέματα του μουσείου την ιστορία του νησιού τους. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν με δημιουργικό και ψυχαγωγικό τρόπο την επίσκεψη στο μουσείο, να υποδυθούν το ρόλο των αρχαιολόγων και να δουλέψουν μεθοδικά για συμπληρώσουν το έντυπό τους. Μέσα από την περιήγησή τους στο μουσείο θα μάθουν για τα εργαλεία και τον οψιανό, για τα ειδώλια, τις επιτάφιες στήλες και τα ταφικά έθιμα, για τα ονόματα των αγγείων και τη χρήση τους.

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έρχονται σε συννενόηση με την ΚΑ΄ ΕΠΚΑ ή το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου προκειμένου να προμηθεύονται το φυλλάδιο "Γνωριμία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου" (για εκπαιδευτικούς), έτσι ώστε να μπορούν να προετοιμάζουν το πρόγραμμα με τους μαθητές τους στην τάξη και στη συνέχεια να το υλοποιούν στο Μουσείο.

Το έντυπο για τα παιδιά μοιράζεται στο Μουσείο και το πρόγραμμα δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες.

Ημερομηνία:

01/01/2006 -

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τα διαστήματα που είναι ανοιχτό το Μουσείο, ακολουθεί το καθορισμένο από το ΥΠ.ΠΟ.Τ ωράριο λειτουργίας (Δευτέρα κλειστό, Τρίτη-Κυριακή ανοιχτό 8.30-15.00, πλην των καθορισμένων επίσημων αργιών. Την παρούσα περίοδο το Μουσείο είναι κλειστό.

Χώρος λειτουργίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου
Ηλικίες: Κυρίως παιδιά 9-13 ετών​​

Έτος:

2006
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις