Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«Αργύρου Πηγή»
Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) έχουν κύριο σκοπό λειτουργίας τους την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Λαυρεωτική αποτελεί ένα έξοχο αρχαιολογικό-τεχνολογικό περιβάλλον αναξιοποίητο από την εκπαίδευση. Προκύπτει λοιπόν η υποχρέωση του ΚΠΕ Λαυρίου να συμπεριλάβει στους στόχους του την εκπαίδευση-ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ιστορία του Λαυρίου.
Το πρόγραμμα φέρνει τους μαθητές σε άμεση επαφή με τους αρχαιολογικούς χώρους με δραστηριότητες σχεδιασμένες ανάλογα με την ηλικία των μαθητών.
Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, ώστε ο μαθητής: α. να γνωρίσει την ιστορική κληρονομιά του τόπου του, β. να έρχεται σε ελεύθερη επαφή με το αρχαιολογικό περιβάλλον και να αισθανθεί ότι η ύπαρξή του αποτελεί συνέχεια της ιστορικής διαδρομής του Λαυρίου, γ. να αναγνωρίσει τη "θαμμένη" αξία των ερειπίων, δ. να συμμετέχει ενεργά κατασκευάζοντας πινακίδες, ομοιώματα, σχέδια, ε. να κατανοήσει την ανάγκη μεγαλύτερου σεβασμού των πολιτιστικών αγαθών, στ. να δραστηριοποιηθεί στην προστασία του αρχαιολογικού περιβάλλοντος, ζ. να γνωρίσει τις διαχρονικές μεταλλευτικές δραστηριότητες και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, η. να ξεφύγει από τη στείρα εκπαίδευση που παρέχει το σχολείο και να χαρεί την έρευνα και τη δημιουργία.

Α) ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Α1) Υποδοχή των μαθητών στο κτήριο του ΚΠΕ: α. Σύντομη ενημέρωση για την αρχαία ιστορία της Λαυρεωτικής με τη βοήθεια προβολής, CD και slides, β. Παροχή εκπαιδευτικού υλικού που περιλαμβάνει βασικές έννοιες (δρυμός, μεταλλουργία κτλ.).
Α2) Επίσκεψη με πούλμαν στους αρχαιολογικούς χώρους στα Μεγάλα Πεύκα ή στη Σούριζα ή στο Θορικό.

Β) ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
Γίνεται διαχωρισμός σε ομάδες 5-10 μαθητών με έναν εκπαιδευτικό ως συντονιστή και έντυπο εκπαιδευτικό υλικό. Σε κάθε ομάδα ανατίθενται αποστολές, μέσα από τις οποίες οι μαθητές "ανακαλύπτουν" τη γεωλογία της περιοχής, τον τρόπο εξόρυξης του μεταλλεύματος, τις συνθήκες εργασίας των μεταλλωρύχων-μεταλλουργών, τη μεταλλουργία του αργύρου, τη λειτουργία των τριβείων, των πλυντηρίων και των καμίνων, τη συγκέντρωση και εξοικονόμηση νερού, την ιστορία του Λαυρίου ως μέρους της πόλεως-κράτους των Αθηνών κατά την Κλασική περίοδο, τον τρόπο κοπής νομίσματος, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τις προκαλούμενες φθορές, τη βλάστηση στους χώρους των μνημείων, την ιστορία μέσα από τη μυθολογία, την ιστορική αναδρομή των ανασκαφών στην περιοχή, τη διαχείριση του περιβάλλοντος αρχαιολογικών χώρων.
Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης γίνεται από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ (ή και από τους αρχαιολόγους της Β΄ ΕΠΚΑ, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα) ενημέρωση για τον κόσμο της Αρχαιολογίας σήμερα, τη σημαντική δουλειά που έχει ήδη γίνει (ανασκαφές κτλ.). και τα προβλήματα και τις μεθόδους προστασίας των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων
Δραστηριότητες-πειράματα: 1. Τοπογραφικό σχέδιο, 2. θραύση μεταλλεύματος, 3. πειραματικός βαρυμετρικός διαχωρισμός μεταλλεύματος, 4. κυνήγι θησαυρού, 5. κατασκευή σττικής δραχμής από πηλό.
Με αυτή τη δραστηριότητα κλείνει η επίσκεψη και τελειώνει η μονοήμερη εκδρομή.
Για όσα σχολεία (Ανατολικής Αττικής) πρόκειται να υιοθετήσουν αρχαιολογικούς χώρους ακολουθεί:

Γ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ
Γίνεται σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το σχολείο που θέλει να υιοθετήσει ένα μνημείο ή να συμβάλει στην κατασκευή μέρους ενός μονοπάτιού στον αρχαιολογικό χώρο της Λαυρεωτικής.
Ακολουθούν:

Δ) ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ

Ε) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΘΟΡΙΚΟΥ

Ημερομηνία:

01/10/2005 - 31/05/2006

Τόπος:

  • Ελλάδα

Εμπλεκόμενες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Δημήτριος Παπαδόπουλος, Βιολόγος, Ωκεανογάφος
Τηλ: +30 22920 22693
Fax: +30 22920 25880
Email: kpelav@yahoo.gr
 
Ελένη Ανδρίκου

Βιβλιογραφία:

  • , Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, x.x
  • Κονοφάγος Κ., Το Αρχαίο Λαύριο, Αθήνα, 1980
  • Σαλλιώρα–Οικονομάκου Μαίρη, Ο αρχαίος δήμος του Σουνίου: Ιστορική και τοπογραφική επισκόπηση, Μ. Τουμπής ΑΕ, 2004
  • Κακαβογιάννη Ε., Μέταλλα εργάσιμα και συγχωρημένα, Αθήνα, 2005
  • Καραλή Λ., Περιβαλλοντική αρχαιολογία, x.x

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Tρ-Τε-Πε
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ εκτελείται με σχολικές ομάδες και η υλοποίησή του καθορίζεται στην αρχή κάθε σχολικού έτους.
Χώρος λειτουργίας: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου

Έτος:

2005
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις