Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«Αρχαία Ολυμπία, 408 π.Χ. Το Τιμητικό Δείπνο της Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πρυτανείο. Ο τόπος, οι προσκεκλημένοι, τα δρώμενα»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (22 - 24.09.2006). Απευθύνθηκε σε μαθητές γυμνασίου, ενώ υπήρξε και ειδική θεματική παρουσίαση για ομάδες ΚΑΠΗ του ν. Ηλείας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου και αφορά στο εορταστικό δείπνο που εθιμοτυπικά παρέθεταν οι Ηλείοι διοργανωτές των Αγώνων προς τιμή των νικητών αθλητών την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης. Η εκδήλωση πραγματοποιούνταν στο Πρυτανείο, κέντρο της διοικητικής και πολιτικής ζωής του ιερού και εστία της ιερής φλόγας του κοινού των Ηλείων. Το πρόγραμμα διακρίνεται σε τρία μέρη.

Το πρώτο μέρος εκτυλίσσεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, στα ερείπια του Πρυτανείου, και επιχειρεί μια φανταστική αναπαράσταση του εν λόγω δείπνου. Με τη βοήθεια εποπτικού υλικού και δια μέσω συζήτησης, οι μαθητές, αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του Πρυτανείου στη διάρκεια των Αγώνων και συνειδητοποιούν τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου μνημείου. Επιπλέον, μαντεύουν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους στο δείπνο και εξοικειώνονται με το τυπικό και το χαρακτήρα του.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος πραγματοποιείται στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας. Στον προθάλαμο του Μουσείου, με αφορμή ένα τραπέζι που στρώθηκε ειδικά για το πρόγραμμα κατά τρόπο που να θυμίζει αρχαιοελληνικό συμπόσιο, οι μαθητές εξοικειώνονται με τις βασικές τροφές ενός τέτοιου δείπνου και δοκιμάζουν τις τροφές, ξηρές κυρίως, που γεμίζουν τα μελαμβαφή σκεύη (πιστά αντίγραφα) του τραπεζιού (σιτάρι, λιναρόσπορους, παξιμάδια, ελιές, παστέλι, σύκα και σταφύλι, λάδι, κρασί και μέλι). Στη συνέχεια, οι μαθητές μεταβαίνουν στην Αίθουσα 9 του Μουσείου, όπου εκτίθενται τα βασικά αγγεία που χρησιμοποιούσαν οι θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων για να μαγειρέψουν, να αποθηκεύσουν το κρασί ή το λάδι τους αλλά κυρίως για να γευματίσουν και να πιούν.

Ακολουθεί το τρίτο και βιωματικό μέρος του προγράμματος. Με τη βοήθεια των εμψυχωτών του Μουσείου, τα παιδιά πιάνουν πιστά αντίγραφα αγγείων για να εξοικειωθούν με τις τεχνικές λαβής μιας κύλικας, ενός σκύφου ή ενός κανθάρου. Προβληματίζονται σχετικά με την ποσότητα του κρασιού που χωρούσαν. Φορούν στεφάνια και βολεύονται σε ανάκλιντρα χρησιμοποιώντας προσκεφάλαια (μαξιλάρια). Λύνουν αρχαίους γρίφους και υποδύονται ρόλους, όπως αυτούς του οινοχόου, του συμποσιαστή ή του αθλητή. Συνειδητοποιούν, τέλος, πόσο σοφός ήταν ο Πλούταρχος, όταν διακήρυττε ότι «φαγητό χωρίς συζήτηση είναι, απλά, φαγητό για ζώα».

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο:
1. Να κατανοήσουν οι μαθητές το ρόλο των Πρυτανείων στη δημόσια ζωή των αρχαίων ελληνικών πόλεων και να συνδέσουν τη λειτουργία αυτού της Αρχαίας Ολυμπίας με αυτή των σημερινών Δημαρχείων ή Προεδρικών Μεγάρων.
2. Να εξοικειωθούν με τα βασικά στοιχεία ενός αρχαίου δημόσιου γεύματος ή συμποσίου και να αναζητήσουν τυχόν ομοιότητες ή διαφορές τους με τις σημερινές επίσημες εορτές ή δεξιώσεις.
3. Να γνωρίσουν τις τροφές των αρχαίων Ελλήνων, καθώς και τα βασικά σκεύη που χρησιμοποιούσαν στη διάρκεια ενός συμποσίου.
4. Να ακούσουν για τη φήμη των αρχαίων Ηλείων στη μαγειρική και να αντιληφθούν ότι κάποιες από τις διατροφικές συνήθειες των σύγχρονων Ηλείων αίρουν την καταγωγή τους στην αρχαιότητα.
5. Να συνειδητοποιήσουν ότι η απόλαυση της τροφής εντείνεται όταν συνδυάζεται με συζήτηση και κοινωνική συναναστροφή.

Ημερομηνία:

22/09/2006 -

Τόπος:

  • Αρχαία Ολυμπία, Ηλείας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Βιβλιογραφία:

  • Dalby, Αndrew, Σειρήνια Δείπνα. Ιστορία της Διατροφής και Γαστρονομίας στην Ελλάδα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2001
  • Καλτσάς, Νικ. (επ.), Ο αγών. Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα, Αθήνα, 2004
  • Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Γεωργία, Αρχαία διατροφή. Ένα ταξίδι στην τέχνη της γαστρονομίας, συνεργ.-επ. Δήμητρα Θεοδώρου, Αιανή, 2005
  • Χατζάρας, Χρήστος, Οι Έλληνες και τα συμπόσιά τους, Αθήνα, 2003
  • Ζαφειροπούλου, Ντιάνα (επ.), Αγώνες και Αθλήματα στην Αρχαία Θεσσαλία, Αθήνα, 2004

Σχετικά Αρχεία:

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:Δε-Tρ-Τε-Πε-Παρ
Χώρος λειτουργίας: Πρυτανείο & Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας
Ηλικίες: Α' ΚΑΙ Β' Γυμνασίου​​​​​

Έτος:

2006
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις