Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«Αφιερώματα στον Δία της Αρχαίας Ολυμπίας»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18.5.2006), το οποίο αφορά σε μαθητές Δημοτικού. Πραγματοποιήθηκε στη δεύτερη αίθουσα του Μουσείου Ολυμπίας όπου βρίσκονται τα αφιερώματα των πιστών στον Δία της Ολυμπίας. Το Πρόγραμμα περιελάμβανε και φυλλάδιο με «διαδρομές» και δραστηριότητες στις προθήκες της δεύτερης αίθουσας του Μουσείου Ολυμπίας.

Το πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά μία εκπαιδευτική περιήγηση στην Αίθουσα 2 (Συλλογή Χαλκών) του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας. Μέσα από επιλεγμένες στάσεις, οι μαθητές γνωρίζουν τα αντικείμενα που, για έξι περίπου αιώνες (από το 1050 π.Χ. έως και το 480 π.Χ.), απλοί άνθρωποι, ένδοξοι στρατηγοί ή και ολόκληρες πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου προσέφεραν συστηματικά στον Δία, τον τιμώμενο θεό της Ολυμπίας, άλλοτε ως επίκληση για ευημερία και αρωγή και άλλοτε ως χειρονομία ευγνωμοσύνης. Ακόμη, εξοικειώνονται με τις κύριες κατηγορίες των αφιερωμάτων (ειδώλια ανθρώπων και ζώων, τρίποδες, διακοσμητικά στοιχεία από την επένδυση επίπλων ή αρχιτεκτονικών μελών, καθώς και στοιχεία της εξάρτυσης των Αχαιών πολεμιστών) και, μέσα από αυτά, ανακαλύπτουν την ιστορική περίοδο στην οποία αυτά εντάσσονται.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τις ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Συζήτηση, παρατήρηση των εκθεμάτων και συμπλήρωση φύλλου εργασίας που περιλαμβάνει ασκήσεις αντιστοίχισης, αναγραμματισμούς και εικαστική δημιουργία (ζωγραφική, κατασκευή αλογόμορφου ειδωλίου και κατασκευή ασπίδας).

2. Προαιρετικά: συγγραφή παραμυθιών. Το 2006 οργανώθηκε διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού στον οποίο συμμετείχαν 4 δημοτικά σχολεία της πόλης του Πύργου. Τα πέντε καλύτερα παραμύθια βραβεύθηκαν.

To πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων της Α/θμιας Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο:
1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι στην αρχαιότητα η Ολυμπία απολάμβανε πανελλήνια φήμη όχι μόνο ως τόπος
τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά, πρωτίστως, ως τόπος λατρείας του Διός και ως μαντείο ειδικευμένο σε πολεμικά ζητήματα.
2. Να γνωρίσουν μία άλλη μοναδική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας, αυτή των χαλκών αναθημάτων, που χρονολογούνται από το 1050 π.Χ. έως το 480 π.Χ.
3. Να ανακαλύψουν τις κύριες κατηγορίες των αρχαίων αναθημάτων και να αναγνώσουν τις πληροφορίες που μας δίνουν για τον άνθρωπο της εκάστοτε εποχής.
4. Να συνδέσουν τα αναθήματα (αφιερώματα) της αρχαιότητας με τα σημερινά τάματα και να αναζητήσουν τυχόν ομοιότητες και διαφορές.

Ημερομηνία:

18/05/2006 -

Τόπος:

  • Αρχαία Ολυμπία, Ηλείας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Βιβλιογραφία:

  • Ολ. Βικάτου, Η Αρχαία Ολυμπία - Ο Αρχαιολογικός χώρος και τα Μουσεία, Αθήνα, 2006
  • Ξ. Αραπογιάννη, Ολυμπία - Η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα, 2004
  • Κ. Τσάκος, Ολυμπία - Οδηγός των μουσείων και των μνημείων, ------------, 2005
  • Παπαχατζής, Ν., Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις, Ηλιακά., Αθήνα, 1979, σ. 225-380
  • Βαλαβάνης, Πάνος, Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Ολυμπία, Δελφοί, Ίσθμια, Νεμέα., Αθήνα, 2004

Σχετικά Αρχεία:

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:Δε-Tρ-Τε-Πε-Παρ
Χώρος λειτουργίας: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας
Ηλικίες: Δ', Ε' ΚΑΙ ΣΤ' Δημοτικού​​​​

Έτος:

2006
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις