Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«ΟΛΥΜΠΙΑ: Αρχαιολογικός Χώρος – Μουσείο»(Πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ»)
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "ΟΛΥΜΠΙΑ: Αρχαιολογικός Χώρος – Μουσείο" (Πρόγραμμα Μελίνα) απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης Δημοτικού και στους δασκάλους τους. Μέσω αυτού γίνεται περιγραφή του Ιερού του Διός και προτείνεται διαδρομή ανάμεσα στα μνημεία με διάφορες δραστηριότητες. Από το Μουσείο περιγράφονται τα σημαντικότερα εκθέματα και προτείνονται δραστηριότητες σε τέσσερις αίθουσες (προθάλαμος – αίθουσα αρχιτεκτονικών μελών και αίθουσα Νίκης Παιωνίου).
Συγκεκριμένα οι δραστηριότητες στοχεύουν στην σύνδεση και αξιοποίηση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο
της σχολικής προετοιμασίας (δηλαδή συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για Σχέδιο Εργασίας διαθεματικής-διεπιστημονικής δραστηριότητας - Τύπου project) των μαθητών.
Παραδείγματα αποτελούν
η συλλογή στοιχείων σχετικών με τον θεσμό της Εκεχειρίας στον χώρο του Ηραίου και την ίδρυση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην "Κρυπτή Οδό" και το Στάδιο,
το παιχνίδι ρόλων (Ελλανοδίκες, αθλητές και αντίστοιχα αθλήτριες των Ηραίων, ιέρεια Δήμητρας Χαμύνης, κήρυκας νικητή) στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων ( Στάδιο) και το χώρο στέψης του νικητή (ναό του Διός),
η δραστηριότητα ζωγραφικής (αναπαράσταση της κάτοψης του Ιερού, που βρίσκεται στο φυλλάδιο του μαθητή) στον χώρο του Γυμνασίου,
η δραστηριότητα ζωγραφικής (αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μελών σελ.5 του φυλλαδίου του μαθητή) στο χώρο της αίθουσας του Μουσείου που είναι αφιερωμένη στο γραπτό αρχιτεκτονικό διάκοσμο, κλπ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχοντας ως υποστηριικτικό δανειστικό υλικό δύο φυλλάδια, του εκπαιδευτικού και του μαθητή, προετοιμάζει, κατευθύνει και διευκολύνει το δάσκαλο και τους μαθητές στην επίσκεψή τους. στην Ολυμπία, στον Αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο. Οι δραστηριότητες που προτείνονται έχουν στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές να γνωρίσουν το αρχαίο Πανελλήνιο Ιερό, να πάρουν τις βασικές γνώσεις για το Χώρο και το Μουσείο, να μάθουν να παρατηρούν και να αναπτύσσουν τη φαντασία τους.
Παρέχονται βασικές ιστορικές και τοπογραφικές πληροφορίες για προτεινόμενη διαδρομή σχετική με τα σημαντικότερα μνημεία της Άλτεως. Παράλληλα σημειώνεται η δυνατότητα επιλογής δευτερεύουσας μεγαλύτερης διαδρομής σε περίπτωση που υπάρχει περισσότερος χρόνος.

Ημερομηνία:

01/01/1998 -

Τόπος:

  • Αρχαία Ολυμπία, Ηλείας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ολυμπία Βικάτου
Αρχαιολόγος με βαθμό Α'
Τηλέφωνο:+30 26240 22529
Φαξ:+30 26240 22529
Email: zepka@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • , Ελληνική Μυθολογία. Τ. 3, 1986, σ. 113-117, 234-237
  • Παπαχατζής, Ν., Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις, Ηλιακά., Αθήνα, 1979, σ. 225-380
  • , Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα, 1982
  • Ανδρόνικος, Μ., Ολυμπία, 1976
  • Φωτεινός, Σ., Ολυμπία, 1989
  • Καλλέγια, Α., Ολυμπία, Γιαννίκος-Καλδής, 1993
  • Σπαθάρη, Ε., Το Ολυμπιακό πνεύμα, 1992
  • Γιαλούρης, Ν.Α., Ολυμπία, Οδηγός του Μουσείου και του Ιερού, 1987

Σχετικά Αρχεία:

Ετικέτες:

Μεγάλα Προγράμματα:

Έτος:

1998
Δείτε ακόμη
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις