Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με την αρχαιότητα και τα εξελικτικά της στάδια από την αρχαϊκή έως την ελληνιστική εποχή, μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση συγκεκριμένων καλλιτεχνικών τάσεων, όπως της γλυπτικής, αγγειογραφίας, αγγειοπλαστικής και κοσμηματοτεχνίας. Ο κόσμος της αρχαιότητας γίνεται ευρύτερα και αμεσότερα αντιληπτός και μέσα από την συγκριτική επαφή των παιδιών με τα παχνίδια εκείνης της εποχής, τα οποία ως προς τον τρόπο χρήσης τους, δε διέφεραν από τα σημερινά.
Αρχικός στόχος του προγράμματος είναι η θεωρητική και οπτική επαφή των παιδιών με τα αγάλματα (ανάλυση του αθλητικού ιδεώδους) τις επιτύμβιες στήλες και την σαρκοφάγο (παρουσίαση ταφικών εθίμων και δοξασιών) τα αγγεία (μελανόμορφος και ερυθρόμορφος ρυθμός) τα ειδώλια, τις στλεγγίδες, τα κοσμήματα (χρήση χαλκού, αργύρου και χρυσού), και τις πλαγγόνες (κούκλες). Στη φάση αυτή τα παιδιά ανακαλύπτουν βήμα-βήμα την εξέλιξη του πολιτισμού ανακαλώντας στην μνήμη τους τις πρωτόγονες συνθήκες ζωής του νεολιθικού ανθρώπου και συγκρίνοντάς τες με τα μεγάλα πολιτισμικά άλματα της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής εποχής.
Επόμενος στόχος είναι να ανακαλύψει ο μαθητής, ξεκινώντας από οικείες γι'αυτόν έννοιες (παιδί, έφηβος, νέος), κοινά στοιχεία με αυτά της νεότητας στη Θράκη κατά την κλασική εποχή. Έτσι, πέρα από τα γενικά και ειδικά στοιχεία της αρχαίας ιστορίας της περιοχής του, του προσφέρεται άφθονο βοηθητικό εποπτικό υλικό όπως αντίγραφα ειδωλίων, αγγείων, λύχνων, παιχνιδιών, θραύσματα αρχαίων αγγείων, εικόνες, αντίγραφα αργαλειού και χιτώνων. Μερικά παιδιά φοράνε τους χιτώνες, ανάβουν το λυχνάρι και περνούν μπροστά από τα υπόλοιπα. Με τα αντίγραφα των παιχνιδιών οι μαθητές προσπαθούν να αναπαραστήσουν τον τρόπο κατά τον οποίο παίζανε οι συνομίληκοί τους στην αρχαιότητα, ανακαλύπτοντας παράλληλα τα υλικά κατασκευής τους αλλά και τη δυσκολία και την προϋπόθεση δεξιοτεχνίας για την επίτευξη ενός στόχου, π.χ. να γυρίσουν σωστά το "κουμπί" ή τη σβούρα, να πιάσουν με την ανάστροφη του χεριού τα κότσια κτλ.
Το πρόγραμμα διευρύνει περισσότερο τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών, αφού τους ταξιδεύει σε ένα πλούσιο παρελθόν, με μια τεράστια ποικιλία δραστηριοτήτων και ασχολιών των ενηλίκων, για να φτάσουν και πάλι στην ανακάλυψη και διαπίστωση ίδιων ενδιαφερόντων με παιδιά ίδιας ηλικίας, αλλά μιας άλλης εποχής, εκμηδενίζοντας έτσι την χρονική απόσταση που τα χωρίζει.
Για την Δ΄ Δημοτικού το εικονογραφημένο έντυπο έχει τίτλο: "ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΑΚΗ (Παιδιά και νέοι στην αρχαιότητα)". Το πρόγραμμα προσφέρεται όχι μόνο ως απλό γνωστικό αντικέιμενο της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά κυρίως ως η μόνη δυνατότητα να πληροφορηθούν τα παιδιά τις ιδιαίτερες ιστορικές τους καταβολές, να κατανοήσουν, να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν το παρελθόν τους, δηλαδή την ιστορία της περιοχής τους. Η διεξαγωγή του προγράμματος γίνεται μέσα στο χώρο του μουσείου, στην αίθουσα "Β", μπροστά από τις προθήκες με εκθέματα της κλασικής εποχής. Ειδικοί πάγκοι, σε σχήμα "Π" βρίσκονται διατεταγμένοι μπροστά από το τραπεζάκι της αρχαιολόγου. Το πρόγραμμα διαρκεί 2 ώρες με τον συντονισμό, τη στελέχωση και οργανωτική στήριξη της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων καιτη συμμετοχή της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης. Τα Υπουργεία Πολιτισμού και Μακεδονάις-Θράκης υποστήριξαν οικονομικά την έκδοση του προγράμματος.
Το πρόγραμμα για την Δ΄ Δημοτικού ξεκίνησε να εκπονείται το 1988 με πρωτοβουλία του τότε Δ/ντή της ΙΘ΄ ΕΠΚΑ Κομοτηνής κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλου. Η εκπόνησή του έγινε από την αρχαιολόγο Κωνσταντίνα Καλλιντζή. Είχε θέμα την ιδιωτική και δημόσια ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. Το μάθημα γινόταν ως εξερεύνηση και ανακάλυψη των αντικειμένων που σχετίζονταν με ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο είχε αναλάβει η κάθε ομάδα των μαθητών. Με ευθύνη της αρχαιολόγου Κ. Ξανθοπουλου το 1998 το υλικό αυτό τυπώθηκε και εκδόθηκε το πρώτο ειδικό εκπαιδευτικό έντυπο για το μαθητή. Αργότερα η ίδια επέφερε κάποιες αλλαγές κι έτσι επανέκδοσε το νέο ειδικό έντυπο για τον μαθητή το 1999. Από το 1997 το πρόγραμμα εκτελείται από την αρχαιολόγο Ζωή Μιλτσακάκη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι σχετικό με το μάθημα της Ιστορίας που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο και σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει συμπλήρωμά της.
Xρηματοδότης: IΘ' ΕΠΚΑ