Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση Μωσαϊκών
Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με το International Academic Projects, ένα διεθνές εκπαιδευτικό σωματείο για τη συντήρηση που εδρεύει στο Λονδίνο, διοργάνωσε σεμινάρια για τη συντήρηση ψηφιδωτών στην Αρχαία Ολυμπία. Τα σεμινάρια απευθύνονταν σε επαγγελματίες συντηρητές, σε σπουδαστές συντήρησης, καθώς και σε ενδιαφερόμενους από σχετικές ειδικότητες οι οποίοι επιθυμούσαν να εντρυφήσουν στη συντήρηση των ψηφιδωτών. Οι συμμετέχοντες, ειδικοί από όλον τον κόσμο, παρακολούθησαν διαλέξεις και πρακτικές επιδείξεις συντήρησης, στον αρχαιολογικό χώρο και στα εργαστήρια.
Σκοπός των σεμιναρίων ήταν η παροχή τεχνογνωσίας σε άτομα που ασχολούνται με τη συντήρηση και η παρακολούθηση διαφόρων σταδίων των επεμβάσεων σε ένα μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης, ενός πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου.
Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών μεταξύ ειδικών από διάφορες χώρες και παρουσίασης των διαφορετικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται στη συντήρηση σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Πραγματοποιήθηκαν δύο σεμανάρια, παράλληλα με το έργο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων για τη συντήρηση των ψηφιδωτών στην Ολυμπία.
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη συντήρηση ψηφιδωτών πραγματοποιήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2002, ενώ επαναλήφθηκαν τον Μάιο του 2003. Η διοργάνωση έγινε από το International Academic Projects με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων που διενεργούσε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης στα ψηφιδωτά της Ολυμπίας, στο πλαίσιο των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Γ' ΚΠΣ, και της Ζ' ΕΠΚΑ.
Το πρόγραμμα των πενθήμερων σεμιναρίων περιελάμβανε διαλέξεις με θέμα την ιστορική εξέλιξη και την τεχνολογία κατασκευής των ψηφιδωτών, τα προβλήματα διατήρησης και την παθολογία των δαπέδων που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία καθώς και τις μεθόδους προστασίας και συντήρησης. Τα θέματα αντλήθηκαν από τις εργασίες στα ψηφιδωτά της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και από άλλες περιπτώσεις στην Ελλάδα.
Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ευρύ φάσμα εργασιών συντήρησης που πραγματοποιούνταν στα ψηφιδωτά της Αρχαίας Ολυμπίας τόσο στον αρχαιολογικό χώρο όσο και στα εργαστήρια συντήρησης και να λάβουν μέρος σε πρακτικές ασκήσεις που είχαν δρομολογηθεί ειδικά για τα σεμινάρια.
Την τελευταία μέρα του σεμιναρίων πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές εκδρομές σε μνημεία της ευρύτερης περιοχής, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γενικότερη είκόνα για την προστασία των μνημείων στην Ελλάδα.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

07/10/2002 - 23/05/2003

Τόπος:

  • Αρχαία Ολυμπία, Ηλείας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εμπλεκόμενες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

James Black
Τηλέφωνο: 442073800800
Φάξ: 442073800500
info@academicprojects.co.uk

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες λειτουργίας: Δε - Πα
Χώρος λειτουργίας: Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας - Εργαστήρια Συντήρησης - Εκπαδευτική Εκδρομή στο Ναό Επικούριου Απόλλωνα καθώς και στο Μυστρά ή την Ανδρίτσαινα
Ηλικίες : Ενήλικοι​​

Έτος:

2002
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις