Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης (Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ - Εκπαίδευση και Πολιτισμός)
Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής στην εκπαίδευση, με έμφαση στις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές πλευρές της Παιδείας.

Το πρόγραμμα εκτυλίσσεται μέσα από την αφήγηση ενός εφήβου ο οποίος ετοιμάζεται να συμμετάσχει στα Άκτια.

Μέσα από την αφήγησή του τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την καθημερινή ζωή στη Νικόπολη, τους αθλητικούς, μουσικούς και θεατρικούς αγώνες, την κίνηση στην αγορά, τις δραστηριότητες του λιμανιού, αλλά και τους διοικητικούς θεσμούς και τη λατρεία κατά την ρωμαϊκή περίοδο.

Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές αποκτούν μια σφαιρική εικόνα για τον χαρακτήρα του μεγάλου αυτού ρωμαϊκού κέντρου της Ηπείρου και εκτιμούν τη σημασία του για την περιοχή. Παράλληλα ενημερώνονται για τη ζωή κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία στάδια :
1.προετοιμασία πριν την επίσκεψη στο χώρο, η οποία αποσκοπεί στο να προσφέρει στα παιδιά τις γενικές πληροφορίες που χρειάζονται. Αυτό γίνεται από τον ίδιο το δάσκαλο, μέσα από το ειδικό βιβλίο, το οποίο εισάγει τον αναγνώστη στον ιστορικό, οικονομικό και πολιτικό περίγυρο της εποχής. Προτείνεται η ανάγνωση ιστορικών κειμένων σχετικών με την περίοδο αυτή.
2.δραστηριότητες κατά την επίσκεψη στο χώρο. Αυτές περιλαμβάνουν περιήγηση στα κυριότερα μνημεία του χώρου και στο μουσείο. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να επιλέξουν δραστηριότητες και να οργανώσουν θεατρικά δρώμενα.
3.δραστηριότητες στην τάξη μετά την επίσκεψη στο χώρο. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το ειδικό βιβλίο του μαθητή και ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε κατασκευές (π.χ. ψηφιδωτό, μάσκα, ζωγραφιές) εμπνευσμένες από τα μνημεία του χώρου και από τις δραστηριότητες των κατοίκων τους, όπως τις έχουν γνωρίσει μέσα από το πρόγραμμα.

Ημερομηνία:

01/01/1999 -

Τόπος:

  • Ελλάδα

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ιουλία Κατσαδήμα
Αρχαιολόγος
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις