Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ναός Απόλλωνα Αμβρακίας και Αρχαιολογική Συλλογή Άρτας (Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ - Εκπαίδευση και Πολιτισμός)
Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής στην εκπαίδευση, με έμφαση στις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές πλευρές της Παιδείας.
Το συγκεκριμμένο πρόγραμμα εστιάζει στο θέμα της λατρείας των αρχαίων Ελλήνων και αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών με τις αρχαίες ελληνικές θεότητες, τη διαδικασία της λατρείας και τις συνοδευτικές της εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς και με την αρχιτεκτονική των χώρων λατρείας.
Η περιγραφή μιας γιορτής στην αρχαία κορινθιακή αποικία και μετέπειτα πρωτεύουσα του κράτους των Μολοσσών, Αμβρακία λειτουργεί ως εκπαιδευτικό παράδειγμα τόσο για την αρχαία λατρεία, όσο και για τη ζωή σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο της Ηπείρου κατά τη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία στάδια :
1.προετοιμασία πριν την επίσκεψη, η οποία στηρίζεται στην ενημέρωση των μαθητών από το δάσκαλο για την αρχαία λατρεία, αρχιτεκτονική κλπ.
Οι μαθητές με την καθοδήγηση του δασκάλου μπορούν να φτιάξουν πρόχειρα κοστούμια ιερέων, ομοιώματα ειδωλίων κλπ και να προετοιμάσουν ένα θεατρικό παιχνίδι,

2.κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ναό του Απόλλωνα οι μαθητές μπορούν να παρουσιάσουν το θεατρικό παιχνίδι, να φωτογραφήσουν τα δρώμενα και στο τέλος της "γιορτης" να καταναλώσουν τις προσφορές τις οποίες θα έχουν μαζί τους.
Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν την ιστορία του μνημείου και τη σημασία της διατήρησης του μέσα στον πολεοδομικό ιστό της σύγχρονης πόλης.
Η επίσκεψη στην Αρχαιολογική Συλλογή θα ολοκληρώσει την επαφή τους με τα μνημεία της αρχαίας Αμβρακίας και με τα αποτελέσματα των ανασκαφών στην Άρτα.

3.Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τις δραστηριότητες στην τάξη μετά την επίσκεψη.
Οι μαθητές θα λύσουν τις ασκήσεις του ειδικού φυλλαδίου, και μπορούν να φτιάξουν ζωγραφιές ή αντικείμενα εμπνευσμένα από την επίσκεψη.
Η εμφάνιση των φωτογραφιών και η κατασκευή ενός θεματικού πίνακα ολοκληρώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ημερομηνία:

01/01/1999 -

Τόπος:

  • Ελλάδα

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ανθή Αγγελή
Θεοδώρα Κοντογιάννη
Αρχαιολόγοι
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις